Реклама / Ads
2| 4700 |01.09.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Найденов: Поскъпването на хляба и олиото е неоправдано

.
Мирослав Найденов
Няма достатъчно фактори, които да оправдаят поскъпването на хляба и на олиото, а синхронизираното увеличаване на цените е много странно. Това бе краткият коментар на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов след заседание на правителството днес.
 

Той обаче подчерта, че не неговото ведомство, а „други институции трябва да проверяват дали няма картелно споразумение“.

„Много бързо реагираха, най-вече мелничарите, защото имаше тенденция за повишаване цената на пшеницата на световния пазар, но в момента тенденцията е към понижаване. Очаквах да реагират пак така бързо и да понижат цената, но виждам увеличаване“, коментира министърът. Той обясни, че държавата няма механизъм да се намеси при формирането на цената.

В момента мелниците не работят с пшеницата, която е на борсата, а използват запасите си. Винаги могат да се оправдаят с цена на заплати, горива, осигуровки и др., но реколтата тази година е много добра и като количество, и като качество, и няма опасност от дефицит, коментира министърът. Според него въпросителните са около мелниците.

Силно е да го наречем спекула, но е явно, че някой пробва пазара, заподозря Найденов. Основният довод на хлебарите бил, че цената на брашното е висока.

Реколтата на слънчогледа също е много добра. Според министъра, на световната борса има поскъпване на слънчогледа и на някои масла, но в България „много бързо някак си се реагира“. Очакването беше цените да са по-ниски, добави Найденов.

Министърът прогнозира реколтата на царевица да бъде най-силна от пет години.

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчете през август поскъпване на олиото с 16% и на брашното с 12 процента. До октомври цената на олиото ще се повишава, но след това ще се нормализира, прогнозира преди дни председателят й Едуард Стойчев.

През април Върховният административен съд потвърди глобата, наложена от Комисията за защита на конкуренцията на сдружения на хлебари от София и Бургас за определяне на цената на хляба.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4987 |08.06.2010 Найденов: Всяко нарушение трябва да се наказва . 0| 5036 |07.04.2010 М.Найденов: И Станишев носи отговорност за заменките . 3| 5836 |24.02.2010 Поскъпването на $ бърка в джоба на българина . 1| 4971 |18.02.2010 Найденов: БСП спекулира с мораториума за заменките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads