Реклама / Ads
0| 4876 |09.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Налагат протекционизма на трудовия пазар у нас

.
Министърът на труда и социалната политика ще може да ограничава достъпа на чужденци до определени професии, като даде приоритет на българските граждани в условията на увеличаващата се у нас безработица.
 

Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за издаване на разрешения за работа на чужденци в Република България, които ще бъдат разгледани на заседание на правителството.

Целта на промените е затягане на режима, при който се издават разрешителни за работа на чужденци и наложи принципа на протекционизъм по отношение на трудовия пазар у нас.

Ограничението за наемане на работници от чужбина няма да засяга работодатели, които изпълняват дейност по обект с национално значение, доказали са активно търсене на български работници в периода преди старта на дейността и наемат не по-малко от 10% от общо необходимите им работници от явилите се кандидати.

С промяна в наредбата се предвижда да бъде удължен срокът, в който работодателят търси подходяща работна ръка на българския пазар, преди да наеме чужденци. Вместо 15 дни, срокът ще бъде 30.

Въвежда се също ограничен достъп до наемането на чужденци за работодателите, подали уведомление за масово уволнение на работници от даден бранш. Всеки работодател следва да наема приоритетно безработни лица, които са български граждани и граждани на ЕС, и едва след това да търси граждани от трети страни.

В Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете през 2010-та година са заложени насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете при достъпа до здравеопазване, образование, заетост, както и мерки за премахване на ролевите стереотипи и половата дискриминация.

Планът е разработен в съответствие с Европейската пътна карта за равенство на жените и мъжете 2006-2010 г. и с Директива 2006/54/ЕО от 2006-та година, които регламентират равните възможности на двата пола в областта на заетостта и професиите. Изпълнението на действията по плана е насочено към насърчаване на равния достъп на жените и мъжете до ресурсите на обществото.

Документът ще бъде гласуван на заседание на правителството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5036 |17.11.2009 Създават Съвет за развитие на капиталовия пазар . 1| 4775 |09.11.2009 Оживление на имотния пазар през ноември . 1| 5437 |02.11.2009 Рекламират български продукти на европейския пазар . 3| 5062 |23.10.2009 Дянков отмени регламентирания работен ден за пазаруване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads