Реклама / Ads
1| 6057 |13.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Наливат още 150 млн. лв. в проекта "Бургас-Александрополис"

.
Кабинетът отпусна нови 150 хил. лв. на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД, която участваща с 24.5 % в "Трансболкан Пайплайн" - международната компания, която трябва да реализира строежа на петролопровода за доставка на руски газ през Черно море и България и Гърция до Егейско море.
 
Ще се емитират 150 броя нови акции, които ще се придобият чрез бюджета на Министерството на финансите, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет в сряда.
Парите са необходими за изпълнението на оперативната дейност на дружеството и за неговата издръжка до окончателното приемане на решение дали ще се строи “Бургас-Александруполис".

В края на юни Министерството на околната среда и водите върна за трети път екооценката на проекта и “Трансболкан Пайплайн“ има срок да края на август да внесе нови разяснения по предвидената алтернатива на технология за претоварване на петрола от танкерите в тръбата край Бургас. Ековедомството месец по.-късно трябва да каже одобрява или не проекта, за да може той при евентуално положително становище да тръгне за обществено обсъждане. Чак след това Висшият експертен екологичен съвет ще има окончателната дума дали ще се строи или не тръбата.

В същото време "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД, притежавана от държавната "Техноекспортстрой" дължи над 6 млн. евро за акционерни годишни вноски в “Трансболкан Пайплайн“, които не е ясно кога ще бъдат изплатени.

Средствата от увеличението на капитала са предвидени и за изпълнение на ангажиментите на дружеството като акционер в "Трансболкан Пайплайн", допълват от правителствената пресслужба, но не е ясно каква част от парите са за заплати на служителите, както коментира по-късно министърът на икономиката Трайчо Трайков, и каква част за акционерните задължения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5677 |01.07.2011 България на път да се размине с "Бургас-Александрополис" . 2| 5812 |24.06.2011 Замразяват проекта "Белене" - да, ама не! . 9| 6218 |23.06.2011 Караджова върна екооценката за "Бургас-Александрополис" . 8| 5786 |20.06.2011 Съдбата на "Бургас-Александрополис" ясна до седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads