Реклама / Ads
0| 5096 |01.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НАП наследи публични дългове за милиарди

.
Над 6,5 милиарда лева са несъбраните вземания от Агенцията за държавни вземания (АДВ), наследени от НАП. Това съобщиха от приходното ведомство.
 

Тук влизат най-различни публични дългове – от данъци, мита, глоби, такси и др., като близо един милион са изпълнителните дела предадени в НАП в началото на 2010 г., по които няма плащания.

Досега един публичен изпълнител в АДВ се е занимавал с повече от 5000 изпълнителни дела едновременно. Анализите след вливането на Агенцията за държавни вземания в НАП сочат, че има огромен брой изпълнителни дела, задълженията по които не надхвърлят 20 лв.

В тази ситуация събирането им би струвало на държавата повече от потенциалния приход, стана ясно на провеждащата се в момента във Велинград национална среща на ръководителите на НАП от цялата страна.

По този повод в НАП се променя организацията на работа за събирането на държавните вземания и особено на глобите, неплатени в срок пред различни държавни органи.

От началото на годината всеки гражданин или представител на фирма, който поиска издаване на удостоверение за платени данъци и осигуровки, бива проверен за това дали не дължи и някаква глоба. В тези случаи, клиентът се приканва да се издължи, преди да получи удостоверението или задължението се вписва в документа. В момента в България удостоверения за платени данъци се изискват при над 50 различни повода – например участие в обществени поръчки, при банкови кредити, при издаването на лицензи или разрешения и много други. Месечно НАП издава над 80 000 удостоверения за платени данъци.

Нововъведение в практиката на НАП по събиране на глоби ще е прихващането им от суми за възстановяване. Това означава, че ако гражданин има неплатена глоба, с нея ще бъде намалена сумата за възстановяване – например при връщане на надвнесен данък, когато се ползват различни данъчни облекчения.

Друг нов подход, който вече се използва в НАП, е да не се образуват веднага изпълнителни дела за суми, разходите по събирането на които значително ще превишат приходите. Вместо това, след март 2010 г. гражданите, които са натрупали неплатени глоби през годините, ще бъдат информирани от НАП по телефона, електронна поща или с есемес за просрочените задължения. Едва след като не постъпи плащане, ще бъде образувано изпълнително дело.

Друга последица от вливането на АДВ в НАП е, че инспекторите на приходната агенция вече ще могат да описват и продават имущество на длъжници, които не са платили задълженията си към държавата. Досега данъчните можеха да налагат запори и възбрани на банкови сметки, автомобили, недвижими имоти и различни вещи, но не можеха да продават това имущество на търг.

Ще променим значително начина на работа, защото в условията на криза страната ни има нужда от по-ефективно събиране на вземанията. Основните промени са в това, че ще търсим плащане не само с принудителни мерки и третирането на данъкоплатците като клиенти, вместо като длъжници. Ще акцентираме на използването на нови технологии за информиране гражданите и фирмите, каза изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5364 |01.02.2010 Ирландци купиха Телефонната палата в София . 0| 4979 |01.02.2010 За пет месеца НЕК смени втори директор . 0| 4724 |01.02.2010 Свалиха лихвите по кредитите до 0.24% . 0| 5269 |01.02.2010 Малина Стратиева: Туризмът е живот, не професия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads