Реклама / Ads
3| 5273 |11.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Наредихме се на 39-то място по брой туристи

.
Страната ни обаче изобщо не фигурира в класацията за размера на приходите от този сектор. За пръв път Световната туристическа организация вкарва България в листата за емитиращ пазар.
 

Според класация на Световната туристическа организация България е на 39-то място по брой на посещенията от чужди граждани, съобщи днес във Варна председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Страната ни обаче изобщо не фигурира в класацията за размера на приходите от този сектор.

За пръв път Световната организация вкарва България в листата за емитиращ пазар, каза още Крушкова. Страната ни е на 50-то място по брой на туристи, посетили други дестинации. Това означава, че големите компании вече ще започнат да ухажват усърдно българския турист и хотелиерите трябва добре да обмислят политиката си, за да успеят да го задържат да почива в родината си, подчерта Крушкова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че до месец май включително броят на сънародниците ни, пътували зад граница, се е увеличил с близо 29% в сравнение с миналата година. Най-предпочитаните дестинации са Гърция, Египет и Турция.

Крушкова отчете, че до май броят на чуждите туристи у нас е нараснал с 16,6 на сто в сравнение с 2007 г. Най-голямо е увеличението при гостите от Румъния. За пръв път се отчита ръст - с близо 80 на сто, на гостите от Сърбия и Македония. При руските туристи увеличението е с 26,6 на сто.

Анелия Крушкова участва във форум, посветен на възможностите на европейските фондове за развитието на конгресния туризъм. При откриването му евродепутатът Биляна Раева посочи, че в страната ни има само три големи конгресни центъра - НДК, Фестивалният център и Спортна зала във Варна. Хотелите разполагат с база, която е по-скоро за малки и средни събития.

Конгресният туризъм в света е изключително доходен, подчерта Раева. По думите й за три дни един гост остава средно по 1 500 евро, а годишната печалба на този бранш е около 100 млрд. долара.

Като слабост на сектора в страната Крушкова посочи малкият брой на фирмите, които се занимават с такава дейност и високата концентрация на деловите посещения в столицата за сметка на останалите градове. Крушкова коментира още, че е необходима национална програма за развитие на конгресния туризъм, която да насърчи предприемачите да изграждат подходящи зали в големите селища и курортите в страната.

Председателят на ДАТ посочи, че през миналата година 30,8 на сто от чужденците, посетили страната ни, са пристигнали с цел бизнес. Основната част от гостите са били от Западна Европа. По правило бизнес-туристите са високообразовани млади хора и предпочитат висококатегорийни хотели, минимум 4 звезди, обобщи КKрушкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5148 |19.06.2008 България е на четвърто място по ръст на строителството в ЕС . 0| 4949 |15.01.2008 България е на 59-то място по икономическа свобода 2008 . 2| 5514 |20.11.2007 Били сме на челно място по данъчни реформи! . 0| 7171 |16.11.2007 Наредиха бул. "Витоша" на 32-ро място сред най-скъпите търговски улици в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads