Реклама / Ads
0| 5315 |18.03.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Настъпва глад за офис площи у нас

.
Процентът на незаетите офис площи вече е по-нисък от 5%. Търсенето, особено във високите нива – клас А, значително надвишава предлагането. Това се отнася основно за централните райони на града.
 

Наемните нива на офис площи в България са стабилни – това сочи годишния доклад на Cushman&Wakefield за офис площите в света през 2007 г. Докладът е базиран върху стойности, отразяващи наемите в т.нар. “прайм”, но не „топ” локации, които са най-желани за наемателите. Търсенето, особено във високите нива – клас А, значително надвишава предлагането. Това се отнася основно за централните райони на града. Процентът на незаетите офис площи вече е по-нисък от 5%. София продължава да е основна и най-атрактивна локация за наемателите на офис площи у нас. Нараства обаче вниманието към останалите големи градове на страната, където се изграждат сериозен брой нови офис проекти, Съобщават от консултантската компания за инвестиции в недвижими имоти "Фортън Интернешънъл".
Със своите 228 евро за кв.м. годишен наем в София или 19 евро/кв.м. месечен, България заема 51-во място в класацията на най - скъпите държави през 2007 година. Страната ни отстъпи с 6 позиции при 52 държави, регистрирали ръст през годината и едва 5, показали спад в ценовите нива.
„Според изследване на "Фортън", асоцииран офис на Cushman & Wakefield за България, Сърбия и Македония, през 2008 година на пазара ще излязат недостатъчно офис площи, които да задоволят настоящето търсене. Едва 55 000 кв.м. ще са новите големи офис проекти, където ще е възможно да се наемат офиси от порядъка на 1 000 - 2 000 кв.м. и повече. Редица мащабни проекти, обаче, ще бъдат завършени след средата на 2009-та година, което най-вероятно ще сложи край на поскъпването. Мащабни офис проекти в централната градска част, които да увеличат значително предлагането, не се очакват нито през 2008, нито в средносрочен план поради липса на достатъчно големи парцели”, коментира Сергей Койнов, Изпълнителен директор на "Фортън Интернешънъл".
Надолу в тазгодишната класация падат и почти всички останали държави от региона – Гърция губи с една позиция и вече е на 27-мо място, Хърватска от 24-ро на 48-мо, Румъния от 34-то на 35-то. Изключение прави единствено Турция. Тя отбелязва 80% ръст на наемните нива за цялата страна и 94% - за Истанбул, където при огромно търсене на качествени офис площи се наблюдава почти нулево предлагане. Норвегия е лидер сред държавите отбелязали изключително поскъпване, с ръст от 81%. Комбинацията от стабилна икономика и високo търсене провокира и поскъпването на офис помещенията в ключовите градски центрове.
Ръстът на наемите на офис площи за 2007 г. в световен мащаб е 14%. За сравнение същият показател за 2006 г. е 10%, а за 2005 г. – 6%. Следователно можем да отчетем постоянна и положителна тенденция на покачване на наемните нива. Европа отчита най-ниския ръст сред континентите – едва 11%, сравнено с Северна и Южна Америка – 18 %, Африка и Среден Изток – 19% и Азия – 25%. Централна и Източна Европа от своя страна регистрират 19% покачване, благодарение на поскъпването на наемите в сектора в Словакия, Русия и Турция. В Западна Европа покачването е едва 7% - дължащо се предимно на ръста в Норвегия и Великобритания.

ofis.jpg
 снимки Вяра Йовева

Лондонският Уест Енд остава най-скъп и през 2007 г., поради факта, че наемните нива отбелязват повишение от 30% и достигат до средна годишна база от 2200 евро/м2. Хонконг измества Токио от втората позиция, а Москва влиза в петицата, изпреварвайки Париж и Дъблин. Единственият американски град намерил място сред първите десет, при това последен, е Ню Йорк. Сингапур е новакът сред лидерите, като с ръст от 78% за година, той се изкачи от 17-то на 7-мо място в класацията, за сметка на Милано, което от 8-мо се срина на 12-то място.
За 2008 г. Cushman&Wakefield прогнозират сериозна динамика на пазара на офис площи поне до средата на годината. Покачването на лихвените проценти по кредитите през третото тримесечие на 2007 г. дестабилизира пазара на недвижими имоти и в частност на офис площите. В световен мащаб не е ясно дали това покачване ще еволюира в продължителен рецесионен процес или е еднократна корекция на кредитния бум 2006/2007 година. Все още не се знае до каква степен наемателите ще реагират и дали това ще се отрази на баланса търсене-предлагане.
Интересът на инвеститорите към локациите в Централна и Източна Европа ще остане силен, заради по-ниските цени. Нарастващите наемни нива в региона обаче провокират големите предприемачи да гледат все по- на Изток към близкоизточните и азиатските пазари. Frognews.bg


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5627 |18.03.2008 Жером Кервиел е пуснат на свобода . 0| 7023 |17.03.2008 Силен туристически и инвестиционен интерес към село Огняново . 1| 5473 |17.03.2008 Посрещаме с хляб и сол първите туристи на Летище-Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads