Реклама / Ads
15| 5417 |06.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КС: Национализирането на пенсионите активи е противоконституционни

.
Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към НОИ на родените преди 1960 г., работници първа и втора категория труд.
 

Съдът е взел това решение още на 31 май, но то бе обявено на институцията със седмица закъснение.
Според него парламентът е нарушил принципа на правовата държава и свободната стопанска инициатива.

"Държавата е излязла извън допустимите граници на императивна регламентация на осигурителните правоотношения", пише КС, а прехвърлянето на вноските е определено още като ”антипазарна мярка”.

"Създаването и утвърждаването на правовата държава може да се постигне чрез стабилност на икономическите субекти, гарантиране и запазване на условията за стопанска, в т.ч. и инвестиционна дейност", се казва още в решението.

Според магистратите прецедентът ще създаде несигурност за пенсионноосигурителните дружества и очаквания за възможни други промени в тази насока, което ще е нарушение на принципа в конституцията за закрила на инвестициите и стопанската дейност.
Решението на съда излезе малко след като процесът по прехвърлянето на средствата реално приключи. Решението на съда ще има действия само занапред и прехвърлените вече пари ще си останат в бюджета на НОИ. Решението обаче ще направи невъзможни подобни опити на държавата в бъдеще.

Припомняме, че трансферът на около 100 млн. лв. от фондовете към НОИ се наложи заради казус, който изникна при обсъждането на пенсионните промени през лятото. От началото на 2011 г. работещите при първа и втора категория труд трябваше да започнат да получават ранни пенсии изцяло само от частните пенсионни фондове, докато не навършат редовната пенсионна възраст за трета категория труд. При изчисленията обаче се оказа, че натрупаните по индивидуалните им партиди пари не стигат за прилични пенсии.

Като компромисен вариант беше решено партидите на хората, на които им предстои да се възползват от ранното пенсиониране до края на 2014 година, да бъдат прехвърлени в НОИ и оттам да им бъдат додадени средства за по-нормални пенсии. След 2015 г. обаче ранните пенсии ще се плащат изцяло от частните фондове.

Прехвърлянето на индивидуалните партиди на хората бе прието като национализация и депутати от опозицията сезираха по въпроса Конституционния съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5208 |06.02.2011 Трети търг за продажба на активите на “Кремиковци” . 4| 5300 |06.12.2010 Наши бизнес активи с голям интерес от чужденци . 1| 5171 |13.04.2010 ДКЕВР подхвана активите на ЕРП-та . 2| 5020 |08.04.2010 Активите на банките продължават да се влошават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads