Реклама / Ads
0| 5150 |23.10.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Национална кампания за профилактика на детското зрение 2015

.
Уважаеми родители, „Кампания за профилактика на детското зрение”, която обединява усилията на оптичния бранш и водещи институции, ще се проведе в цялата страна от 1 септември до 31 октомври 2015 г. Инициативата е на българската марка очила KWIAT и се реализира с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката и над 150 оптики в България.
 
Кампанията ще популяризира необходимостта от редовна профилактика на детското зрение и ще даде възможност на деца и младежи на възраст от 6 до 18 г. да преминат безплатен скрининг на очите в оптики в цялата страна. Целта на скрининга е да бъдат идентифицирани децата, които имат някакъв проблем със зрението и те навреме да бъдат насочени за преглед при офталмолог.

Обърнете внимание на зрението на вашето дете - то е безценно!

Задължително веднъж годишно правете очен скрининг или преглед при офталмолог.

Доброто зрение е изключително важно за правилното развитие на всяко дете. Освен корекция на зрението, ако е необходима, очният специалист може да открие редица заболявания. Тяхното установяване навреме, би могло да спаси зрението и дори здравето на Вашето дете.

Кампанията се провежда за трета поредна година и предвижда да достигне до над 2000 училища в страната чрез 28 Регионални инспекторати по образованието. Инспектори от Регионалните здравни инспекторати ще разпространяват информационни материали за кампанията при посещение на големите работодатели в областните центрове. Лице на кампанията е младата и талантлива певица и актриса Марина Кискинова. Известни личности от различни сфери – музика, спорт, медии и др. заедно със своите деца ще бъдат ангажирани като посланици на кампанията и предстои да бъдат обявени. Те ще заявят отговорното си отношение към детското зрение, като участват в специално събитие – ревю с очила, планирано за 29 септември в София.

В рамките на кампанията ще бъде разпространена полезна информация, включително тревожните сигнали, които родители и учители е добре да следят, както и съвети за грижата към очите от най-ранна детска възраст. Често децата много успешно прикриват различни зрителни дефицити (те самите не знаят, че не виждат добре) и в училищна възраст тези състояния биват тълкувани нерядко погрешно като недостиг на внимание, свръхактивност, неспособност за учене и др. Г-н Павел Цветков, управител на KWIAT, в качеството си на специалист в оптичния бранш и инициатор на кампаниятаобръща внимание на това, че: „Редица заболявания на очите могат да бъдат коригирани, ако се открият навреме, но с напредване на възрастта възможностите за корекции намаляват и изчезват. Затова  профилактиката на детското зрение е изключително важна и ролята на родителите е от първостепенно значение.”  Г-н Цветков подчертава също, че в грижата за очното здраве е необходимо добро сътрудничество между офталмолози (диагностицират и лекуват очните болести), оптометристи (специалисти от сферата на първичното здравеопазване) и оптици (помагат за правилния избор на очила). Широко разпространено е мнението на специалистите в грижата за очното здраве, според които проблемите със зрението при децата ще стават все по-актуални предвид сериозното навлизане на новите технологии във всекидневните занимания, свързани с учене и свободно време при деца и младежи.

В рамките на кампанията е предвидена специална анкета (съгласувана със специалисти – офталмолог, оптометрист и оптик), която да бъде попълвана от родители онлайн на адрес: www.kwiat.bg и в оптиките, където се извършва безплатен очен скрининг. В резултат от кампанията, освен реално установените проблеми със зрението при конкретни деца, ще бъде събрана важна информация за състоянието на зрението на децата в предучилищна и училищна възраст. Такава актуална информация към настоящия момент липсва.

Безплатният очен скрининг по време на кампанията ще се извършва с авторефрактометър, който позволява обективно изследване на рефракцията (пречупвателна сила) на оптичните среди на окото – роговица и леща. Авторефрактометрията дава общата пречупвателна сила на окото в диоптри и помага при изписването на очила. Скринингът с авторефрактометър позволява добра предварителна оценка на зрителната острота и е подходящ за деца в училищна възраст. Децата, при които този тест за обективна рефракция покаже отклонения от нормата, е много вероятно да имат нужда от корекция на зрението. За тях ще бъде препоръчано да посетят офталмолог за обстоен преглед. Терминът скрининг означава пресяване и именно това е неговата същност – чрез тестове, осигурени за всички, които биха могли да бъдат в риск от развиване на дадено заболяване, да се определят онези с по-висок риск и да им се предложи допълнителна информация, доуточняващи изследвания и ако е необходимо, лечение.

Съгласно дефиницията на Световната здравна организация (СЗО), „Скрининг е (предполагаемо) откриване на непроявена болест чрез тестове и процедури, които могат да се приложат бързо. За да бъде успешен, скринингът трябва да е организиран, да обхваща значителна част от здравите хора в определена възраст, които биха могли да са в риск и да осигурява равен достъп и равномерен обхват на всички, подлежащи на даден скринингов тест.”

 

Старт на кампанията: 01 септември 2015

Край на кампанията:  31 октомври  2015

* Скринингът на зрението ще бъде извършен в рамките на работното време на оптиките и преглеждащия специалист, след предварително записан час и ако възрастта и поведението на детето го позволяват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5307 |26.06.2015 ЧЕЗ спечели награда за социално отговорна кампания . 27| 6159 |04.02.2015 Добрев: Санирането не е предизборна кампания . 7| 6222 |30.04.2012 Стартират до 10 дни проектна кампания за "Козлодуй" . 7| 8276 |28.04.2012 Йорданка Фъндъкова подкрепи детската кампания на "Рефан"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads