Реклама / Ads
1| 5728 |13.05.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Несебър премахва търговските сергии от паметниците

.
Несебър Източник: Вяра Йовева
Многобройните търговски сергии в Несебър ще бъдат премахвани поетапно от улиците. Общинската администрация е решила да обърне специално внимание за разчистване на площите заети от амбулантните търговци, специално в Стария град.
 

Съществуващите стотици сергии за улична търговия, създават лош имидж на града-музей и скриват фасадите и атмосферата на паметниците на културата.

За да балансира интересите на местните жители с общата визия на Стария Несебър, като град включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, общината изгражда 2 нови търговски базара, където ще се концентрира уличната търговия. Базарите са разположени непосредствено до паркинг Северен – голям и до Рибната борса. Стратегията е дългосрочна, тъй като създава алтернатива за търговците на сувенири и различни дребни стоки, като в същото време ще разтовари малките улички на Стария Несебър от затрупване с различни сергии и общо загрозяване вида на града.

Освен красивите базари, Несебър скоро откри и своя специфична „Уличка на занаятите”. Обектът е нов, но архитектурно е издържан в типичен български възрожденски стил със сгради в характерни национални особености. Несебърската уличка на занаятите, която има аналог с Етъра, край Габрово, разполага вече с 14 занаятчийски работилници. Там са представени най-характерните традиционни български занаяти „на живо”, като: грънчарство, кожарство, ножарство, ковачество, дърворезба и т.н., като няма да бъдат пропуснати и българските деликатеси и сладкиши. Туристите и гостите на града, освен че се потопят в един архаичен и атрактивен свят отпреди векове, но имат и възможност да си купят от продукцията на старите майстори, която ще бъде изработвана пред очите им.

Кметът на Несебър е решил да наложи новата концепция за търговия и атракции последователно, но неотменно, въпреки определена съпротива. Най-големият проблем на Старинния Несебър от преди няколко години вече е овладян. Това е незаконното строителство, в древната част, което се беше превърнало в лоша практика. От 2 години мерките на Общинското ръководство срещу частни стопани неспазващи изискванията и предписанията на НИПК са изключително сериозни. Срещу нарушителите се съставят безкомпромисно констативни протоколи, които се предават на РДНСК. Новото общинско ръководство е застанало категорично зад идеята, че Несебър трябва да се запази като национален и световен културен паметник и че трябва да се набляга все повече на елитния и културния туризъм, защото от това ще спечелят повече и местните хора и България като дестинация.

По време на последното посещение на делегация от ЮНЕСКО в Несебър в края на 2008 г. тези усилия бяха много положително оценени и поощрени от специалистите на световната общност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5364 |11.05.2009 С молебен откриват сезона в Несебър . 0| 5580 |29.04.2009 Община Несебър отново отказа да плаща за тока в Слънчев бряг . 7| 5434 |27.11.2008 Несебър чества 25-годишен юбилей като паметник на културата . 3| 4913 |07.10.2008 Туроператори обсъждат сезон 2008 в Несебър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads