Реклама / Ads
0| 7070 |17.04.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Израелската ELTA Systems предложи коопериране и радари за армията ни

.
Израелсата фирма ELTA Systems, която е дъщерна на най-голямата корпорация за производство на оръжие в Израел IAI, потърси сътрудничество с български фирми. Това стана по време на представянето на продукти на фирмата в София пред военни експерти в София. Особен бе интересът към наземните радари.
 

Презентацията започна с кратко представяне на IAI от регионалния маркетингов директор Шмуел Харпаз, който спомена за над 16 000 служители и огромните проекти, в различни области на аерокосмическата индустрия, с които се занимава компанията му.

 

Моше Манор, полковник от резерва, който работи в отдела за наземни и морски радари на ELTA, представи не само радарното портфолио на компанията си, но и изнесе доста интересна лекция за това, как радарната картина влияе на съвременното бойно поле.


Беше представена системата за наблюдение на въздушното пространство Sky shield и мултифункционалния радар MMR. Тя е изпитана в бойни условия, а именно през 2014 г. по време на конфликта на границата с ивицата Газа. Тогава системата е успяла да прихване и неутрализира 99% от изстреляните към израелска територия ракети, снаряди и мини, а също и вражески дронове.

 

Радарите, които произвежда компанията варират в обхвата си на действие от няколко километра до няколко стотин километра. Разполагат с уникални комбинации от сензори, които работят и на земята, и във въздуха, и в самолетите. „Когато говорим за опознаване на ситуацията трябва да споменем какво се случва във въздуха. Когато говорим за заплахите трябва да кажем за такива с нисък интензитет, бавни или неразпознаваеми обекти, безпилотни летателни апарати, ракети и минохвъргачки. Сценариите варират от рутинни до конфликти с висок интензитет или такива с нисък, вътрешна сигурност и контрабанда.

 

Манор също така заяви, че ELTA има огромен опит и заради това, че наземните ѝ радари се използват при реални операции в Израел и могат да се справят с широк кръг от заплахи – от малки дронове и снаряди, през големи безпилотни самолети и противникови самолети, до балистични ракети.

 

ELTA основно демонстрира флагманът си при наземните радари – ELM-2084, който е голям AESA наземен трикоординатен радар, който се предлага, както във фиксирана, полуфиксирана и в мобилна версия, плюс че може да бъде с пълни възможности или олекотен вариант. Радарът може да открива въздушни цели на дистанция от 475 km и да обработва над 1100 цели едновременно. Може да се използва и за контраартилерийска работа, като с точност определя местата на противниковите артилерийски или ракетни установки.

 

За запълване на дупки в радиолокационната картина, Моше Манор представи по-малкия мобилен радар ELM-2138AD, който също се предлага в олекотена или пълна версия. Манор не пропусна да отбележи, че компанията му създава и други сензори, които помагат за изграждането на въздушна картина, включително пасивни сензори за радиоелектронно разузнаване и оптико-електронни сензори.

 

ELM-2084 и ELM-2138AD могат да бъдат използвани, както в качеството си на чисто обзорни радари, така и да бъдат впрягани с наземни зенитно-ракетни комплекси.

Монор подчерта, че ако компанията му реализира продажби в България, то тя би желала да работи в тясно сътрудничество с местната индустрия.

 

В приетата през 2015 г. Програма за развитие на отбранителните способности до 2020 г. е заложена програма за покупка на нови наземни трикоординатни радари. ВВС смята, че има нужда от поне шест нови радари, част от които да са мобилни. Стойността на подобна програма ще надхвърли 150 млн. лева, но за сега няма инвестиционен план за нея.

 

Както спомена и Моше Манор, дори и да имаш най-добрите изтребители, ако нямаш добра картина на въздушното пространство, нямаш нищо. По подобни причини из етажите на МО се разсъждава, че новите наземни радари трябва да дойдат около пристигането на новите изтребители. А това значи и ускоряване на програмата за покупка на наземните радари. От тази гледна точка, ELTA са първите заявили желание да продават у нас, но далеч няма да са единствените.


Към момента на въоръжение са над 100 радара MMR в армиите на редица европейски, азиатски и американски държави. 54 от тях са в Индия, а останалите в Канада, САЩ, Италия, Чехия, други

 

IAI е една от най-големите компании в сферата на отбраната с над 50-годишен опит. В нея работят 15 000 служители. Продажбите за 2018 г. надхвърлят 4.5 млрд. USD. 80% от продажбите са за чужбина.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5730 |14.04.2019 $2,4 млрд. донесли в България през 2018 г. гурбетчиите . 3| 5740 |13.04.2019 ЧЕЗ се отказа от сделката с ”Инерком” за бизнеса си в България . 8| 5515 |10.04.2019 Шефът на КЕВР: Около 3% ще е увеличението на тока от юли . 2| 5930 |09.04.2019 Три фирми ще подадат оферти за новите бойни кораби?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads