Реклама / Ads
4| 5629 |27.01.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Аякс и Интер могат да спрат англо-испанската хегемония в Лига Европа

.
Миналият сезон ни направи свидетели на тотална английска доминация в европейския клубен футбол – и четирите отбора финалисти в двата турнира бяха представители на Висшата лига.
 

Този прецедент сложи край на продължилата няколко години хегемония на испанските отбори в Шампионската лига и Лига Европа. Отборите от Ла Лига водят с много пред всички останали през изминалото десетилетие – 12 трофея общо в периода 2010-19 (по 6 от всеки турнир). Макар и да отстъпват осезаемо на конкуренцията от Примера дивисион, клубовете от Албиона са триумфирали сумарно с 5 купи (2 от ШЛ и 3 от Лига Европа) – повече от всички други страни, излъчили победители, взети заедно.

 

Манчестър Юнайтед, Арсенал и Севиля отново са фаворити






И през този сезон в Лига Европа най-високо се оценяват шансовете за титла на отбори от Англия и Испания. Съдейки по коефициентите на би уин  за крайни победители в турнира, Манчестър Юнайтед и Севиля са най-сериозните претенденти за трофея. Въпреки че имат проблеми на вътрешната сцена, „червените дяволи” без проблеми излязоха от своята група и продължават напред с намерението да повторят успеха си от 2017 г. Арсенал стигна до финала през май 2019-та и сега отново само купа може да донесе на „артилеристите” завръшане в Шампионската лига. Що се отнася до андалусийския тим, това е рекордьорът по спечелени титли в турнира (независимо дали надпреварата се нарича Купа на УЕФА или Лига Европа), който преди Нова година спечели 5 от 6-те си мача на континенталната сцена.

 

Но в тази кампания съвсем не е сигурно, че трофеят отново ще поеме или към остров Великобритания, или към Иберийския полуостров, както се случваше неизменно в предишните 8 години. Сред претендентите са и класни отбори, които отпаднаха нещастно от Шампионската лига, но ще търсят своя реванш във втората по сила клубна надпревара. Без много уговорки изпъкват Аякс и Интер.

 

Грандът от Нидерландия очарова всички с играта си през миналия сезон, когато секунди го деляха от достигане до финала, преди Лукас Моура да потопи Амстердам в тъга. Поради това ранното отпадане на Аякс от Шампионската лига се прие като изненада.






„Нерадзурите” също имаха шанс да продължат в турнира на богатите, но бяха изпреварени от Барселона и Борусия (Дортмунд). Въпреки че приоритетът за миланския тим ще бъде битката за титлата в Италия, то възможността за преследване на трофея в Лига Европа също няма да бъде пренебрегната. А и да не забравяме, че именно Интер е последният италиански клуб, триумфирал на континентално ниво (ШЛ, 2010).

 

Португалските и германските отбори не са за подценяване

 

Последният отбор извън Англия и Испания, спечелил трофея в Лига Европа, е португалски – Порто. „Драконите”, както и останалите два тима от голямата тройка на страната – Бенфика и Спортинг (Лисабон), също са част от елиминационната фаза на турнира. Никой не може да си позволи да ги подцени. Същото се отнася и за отборите от Бундеслигата. Макар и да не са смятани за фаворити, Байер Леверкузен, Айнтрахт Франкфурт и Волфсбург могат да стигнат далеч в турнира.

 

Само едно е сигурно – трофеят и този път няма да отиде във Франция. Никога досега в историята купата не е ставала притежание на отбор от тази страна. Няма да се случи и сега по простата причина, че Лига 1 няма представител във фазата на елиминациите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5520 |10.10.2019 Интересът пребори принципа в неравностойната битка за новия завод на ”Фолксваген” . 15| 6665 |20.09.2019 Министър Теменужка Петкова защитавала националните ни интереси с ”Турски поток” и АЕЦ ”Белене” . 9| 6433 |07.07.2019 Основател на Wikipedia: Интернет се превърна в нещо потресаващо . 9| 7924 |01.07.2019 Проф. Т. Тагарев: Можем да се доверим на президента за цената на Ф-16, но не и на интерпретациите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads