Реклама / Ads
2| 5719 |12.04.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Галина Александрова, енергиен експерт: Депутатите защитиха и сектора за комунални услуги от ударите на популизма

.
Ако клиентите имат затруднения със заплащане на сметките си, комуналните дружества са готови да действат гъвкаво, с индивидуални механизми за разсрочване.
 

Окончателната редакция на поправките в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение е факт, който показа завидно държавническо мислене от страна на депутатите, защото те не позволиха популизмът,  по отношение на комуналните сметки, да декапитализира енергийния сектор и инфраструктурата на държавата. Депутатите се отнесоха разумно и отговорно към казуса с ютилити компаниите и при последната редакция на документа бяха отрязани опитите в текстовете да се включи отлагане на плащането за комунални услуги, основно тези за електроенергия и вода, което би увеличило задлъжнялостта на домакинствата и фирмите

 

Новият закон не ограничава ютилити компаниите да прилагат общите си условия, които предвиждат прекъсване на доставките на съответната услуга при неплащане на сметките. Последната редакция на текста на чл. 6 от Закона за извънредното положение, изобщо не касае договорните отношения на клиентите с енергийните дружества, ВиК и интернет доставчиците. 

 

Според чл. 6 „до отмяна на извънредното положение не се прилагат договорните последици от забава за плащане на задължения на частноправните субекти по договори за кредит или други форми на финансиране (факторинг, форфетинг и други), предоставяни от банки и финансови институции по чл. 3 от Закона за кредитните институции, включително в случаите, когато вземанията са придобити от други банки или финансови институции, и по договори за лизинг, както и не се прилагат предсрочна изискуемост, разваляне на договори и изземване на вещи. По време на извънредното положение не могат да се начисляват наказателни лихви и неустойки за забава, не настъпва предсрочна изискуемост, кредиторът няма право да развали договора поради неизпълнение и др“.

 

Настоящата редакция акцентира единствено на договорите за кредит и други форми на финансиране, както и договорите за лизинг. Последната част от текста, а именно относно неприлагането на „предсрочна изискуемост, разваляне на договори и изземване на вещи“, отново се съотнася единствено към горепосочените категории договори, т.е. не се разпростира върху по никакъв начин върху отношенията между компаниите за комунални услуги и техните клиенти, коментират юристи.

 

С това отпада заплахата от нарастване на междуфирмената задлъжнялост и последващо дестабилизиране на енергийния сектор.

 

Клиентите имат по-дълъг срок за плащане на фактурите, без да им се начисляват лихви за закъснение  - 20 вместо 10 дни, както е по Общи условия. Въпреки това през целия период на обсъждане на закона в първоначалния му вариант, както и на новия законопроект за изменения и допълнения, имаше силен политически натиск за „ваканция“ за плащанията по сметките за ток и парно. Истината е, че това не е в интерес на потребителите. Отлагане не означава опрощаване на сметките, а създава риск да се натрупат твърде много задължения, които после ще натоварят силно семейните бюджети и в същото време ще лишат фирмите от средства да поддържат инфраструктурата, на която всички разчитаме толкова много в условия на извънредно положение.

 

Общо е мнението на икономистите, че при отлагане на плащанията към крайните доставчици на електричество, парно и вода, финансовият удар ще се разпространи по цялата верига на доставките. Всяко административно ограничаване на приходите на тези компании, автоматично ще има мултипликативни последствия и върху други сектори от икономиката и бързо ще увеличи междуфирмената задлъжнялост по подобие на ефектите, които наблюдавахме в периода 2012-2015 г., категорични са експертите.

 

Електроснабдителните дружества вече поеха ангажимент за облекчаване на условията за плащане на сметки. Повечето комунални компании предлагат възможност за договаряне на индивидуален план за разсрочване на плащанията на клиентите, които имат затруднения с покриване на задължения си. Прекъсването на електроснабдяването е крайна мярка, която се прилага едва след като са изчерпани всички възможности от страна на електроснабдителните дружества за отсрочване на плащането на дължими суми за вече консумирана електроенергия.

 

Разумно би било и социалната система на държавата да се включи в преодоляването на проблема, като предложи механизми за подпомагане на хората, които временно са намалили или загубили доходите си, както и на социални слабите домакинства. Държавата не трябва да прехвърля социалните си задължения на дружествата в сектора на комуналните услуги, а да осигури подкрепа на домакинствата във финансови затруднения.

 

Важно е сега, когато много от семействата са затворени вкъщи и работят и учат дистанционно, доставчиците на енергия, на вода, телефон и интернет да работят безпроблемно. Отлагане на плащанията от абонатите им би поставило дружествата в сериозно финансово затруднение и при по-продължителен период на действие на закона дори би блокирало тяхната дейност. Да не забравяме, че след плащане на комуналните сметки, крайните снабдители се разплащат по веригата – към мрежови компании, обществени доставчици, производители, държавни структури, данъци и осигуровки, подизпълнители и доставчици на стоки и услуги и т.н. При отлагане на плащанията към крайните доставчици на електричество, вода, парно, финансовият удар ще се разпространи по цялата верига на доставките.

 

Добре е, че мнозинството депутати разбраха това и взеха държавническо и отговорно решение, а не се поддадоха на популистките призиви за мораториуми и ваканции за сметките.

 

Първата част от анализа може да видите ТУК.

 

* Галина Александрова е енергиен експерт с дългогодишен опит в журналистиката. Тя е главен редактор на информационен портал 3e-news.net. Завършила е Българска филология в СУ "Св. Св. Климент Охридски" и сертификационни програми по разследваща журналистика в Колумбийския университет в САЩ и по управление на проекти в Американски университет, България. Работила е като редактор и заместник главен редактор на в. Капитал.

 

Текстът е публикуван в сайта 3e-news.net

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 9516 |03.01.2020 Енергиен експерт: ”Балкански поток” ни е наложен от Русия, крие рискове за националната сигурност . 7| 8629 |24.08.2018 Енергиен експерт: Ще има скок в цените на парното, стоките и услугите . 3| 5564 |16.06.2015 Енергиен експерт за Фрог: Очакват ни горещи дебати за цената на тока . 2| 8351 |03.02.2015 Енергиен експерт за Фрог: ДКЕВР е политически зависим, няма ли финансова независимост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads