Реклама / Ads
14| 6626 |19.12.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Някои колбаси с 10% месо - останалото соя

.
А децата толкова ги обичат...
Истинските колбаси в най-скоро време ще бъдат само от месо. Другите продукти, като кренвирши например, ще трябва да си измислят ново име. Това се прави, за да могат потребителите да се ориентират по-лесно и да избират какво точно да си купят. Съдържанието ще е описано на етикета.
 
В момента в някои кренвирши месото е едва 100 грама в килограм. Останалото е соя и други продукти. Те не са вредни за здравето, заявява изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов пред "Монитор", но предстои да се подготви наредба, която ще определи горна граница за влагането на растителните суровини. Лимитирането на съставките в продуктите от месо ще бъде подобно на разделението, което се прави при млечните продукти.

Соята се използва в много страни по света като евтин източник на протеини. За количеството й обаче трябва има лимит и когато нещо има етикет с името "колбас", да е определена горната граница за съдържанието му, настояват специалисти и производители.

В началото на следващата година ще започне дискусия между държавните експерти и представители на месопреработвателните компании, за да се определи точното колко соя да се слага в колбасите.

"На пазара у нас има продукти, които са направени само с 10% месо, а 90% е соя. На родните производители им се налага при поръчка на нискобюджетна марка колбаси за дадена търговска верига да вложат повече соя, за да се вмъкнат в определената цена. През последните десетилетия химията направи сериозни крачки напред и за съжаление те са в областта на хранителната промишленост", твърди на свой ред проф. Костадин Василев, ръководител катедра ”Технология на месото и рибата” в хранителния университет в Пловдив.

От първи януари българските мандри няма да произвеждат едновременно млечни и имитиращи продукти. Предприятията ще бъдат затваряни за второ нарушение и дори ще останат без удостоверение за регистрация. В момента у нас от 241 млекопреработватели само 71 имат двойно производство, уточниха от хранителната агенция.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5914 |13.09.2012 ББР отпуска 150 млн кредити те месопроизводителите . 4| 5572 |12.11.2011 Ще кастрят парите на някои министерства . 10| 5987 |25.02.2011 Плевнелиев: Обещавам 7 магистрали, а за някои няма проекти . 1| 5337 |19.11.2010 Турция засилва контрола за българско месо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads