Реклама / Ads
5| 5287 |04.11.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Няма хипотеза цената на тока да бъде променяна

.
Ако отпадне цената за достъп, която плащат производителите на възобновяеми енергийни източници, ще трябва тя да бъде платена от друг и следователно токът може да поскъпне, заяви в „Седмицата" на Дарик енергийният министър Делян Добрев.
 

Според министъра засега няма хипотеза цената за достъп, която в момента е временна, да бъде отменена, затова не може да се говори за увеличаване на цената на електроенергията за крайните потребители. Добрев бе категоричен, че в момента е много рано да се говори за цена, която трябва да бъде въведена от новия регулаторен период - т.е. от 1 юли.

Енергийният министър смята, че не е честно цената да бъде плащана нито от хората, нито от електроразпределителните дружества и Националната електрическа компания, затова тя трябва да бъде поета от производителите, които предизвикват разхода.

Добрев не приема тезата, че въвеждането на цена за достъп до мрежата влошава инвестиционния климат у нас.

Вадим трафопостовете от жилищните сгради по желание

Енергийният министър коментира и темата с преместването на трафопостовете от жилищните сгради. По думите му не е възможно да се преместят всички трафопостове, защото това е изключително скъпо. Освен това в други държави има трафопостове в жилищните сгради. Ако обаче някой иска да предприеме подобна мярка, това трябва да е възможно, допълни Добрев.

Добрев отдавна казал „не" на Белене

Държавата няма финансови възможности да финансира голям проект като АЕЦ „Белене", допълни министър Добрев. На въпрос как ще отговори на въпроса на референдума „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?", Добрев отговори: „Казал съм „не", защото държавата няма пари за този проект". Енергийният министър допълни, че не иска да влияе върху решението на хората как да гласуват по време на референдума.

Енергийният министър коментира, че ако хората отговорят отрицателно на въпроса, това няма да позволи да се изгражда нова атомна електроцентрала, но не и изграждането на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй".

Южен поток - една тръба, която заравяме под земята

На 9 ноември ще има общо събрание на инвестиционното дружество за газопровода „Южен поток", допълни Делян Добрев. По думите му дори и да има символично подписване, няма да има нищо ново по проекта. Добрев е категоричен, че вече са изпълнени определи технически стъпки, свързани с проекта. Например - вече са начертани две алтернативни трасета за газопровода „Южен поток", като целта е да се избере максимално доброто. Оценката за въздействие на околната среда също е почти готова. „Трябва да има по-голяма публичност около проекта", допълни Добрев, като определи проекта като „една тръба, която заравяме под земята". Според енергийния министър това е еквивалентно на ВиК тръба или на интерконекторните газови връзки със съседните ни страни.

България ще настоява, ако е възможно, по „Южен поток" да тече и друг газ, а не само руският. Това обаче зависи от преговорите. „България не е водеща по този проект. Тя е една от държавите по този проект и то сравнително малка", коментира Добрев. Окончателното инвестиционно решение няма нищо общо с това дали проектът ще получи изключение от европейските правила или не, добави енергийният министър.

Страната ни иска да се намери финансираща институция на проекта, като това да е банка, а не руското правителство или „Газпром" - така Добрев отговори на въпрос защо страната ни не иска пари от Русия за АЕЦ „Белене", но би приела за пари за газопровода „Южен поток".

„Набуко" - първата копка може да е март догодина

Първата копка на проекта „Набуко" може да бъде направена през март догодина, каза още Делян Добрев. По думите му този проект е много по-важен за България от „Южен поток", защото той ще донесе диверсификация на газовите източници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5692 |29.08.2012 Д. Добрев: Цената на парното и газа няма да се увеличат . 14| 6610 |24.08.2012 Д. Добрев: Масовите бензини няма да минат 3 лв., освен ако... . 34| 7223 |31.07.2012 М. Найденов: Няма как хлябът да стане 2 лв.! . 10| 6841 |20.07.2012 Делян Добрев: Няма спад на туристите по Черноморието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads