Реклама / Ads
1| 5558 |30.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НОИ отчете рекорден дефицит

.
По данни на Националния Осигурителен институт НОИ дефицитът до края на годината ще е около 550 млн. лв.при 90% изпълнение на субсидията от държавата, предупреди на първата среща днес с работодатели и синдикални лидери, участвали в Националния съвет за тристранно сътрудничество, новият социален министър Тотю Младенов.
 

Младенов съобщи още, че са постъпили заявки от 324 работодатели за масови уволнения в предприятия с общо 22 606 души, като най-много са в машиностроенето, а останалите в металургията, текстилната и шивашката промишленост, електропромишлеността и други сектори.

От главната инспекция по труда са информирали новия министър, че зачестяват и закъснелите плащания на заплатите.

По думите на Тотю Младенов най-голямото предизвикателство е предприемането на комплексни мерки за ограничаване на увеличаващата се безработица.

Той разкритикува прилаганите от предишното ръководство на министерството активни мерки на пазара на труда и разходите за тях, като определи ефекта им като много съмнителен.

Младенов каза още, че министерството ще полага усилия за обучение на неграмотните и за подпомагане на трудовата им реализация, а също и за максимално ефективно усвояване на ресурса по оперативна програма човешки ресурси, който е от над 1.2 млрд. евро.

Социалният министър обяви, че ще предложи на министъра на финансите още следващата седмица да свика Националния съвет за тристранно сътрудничество. Вицепремиерът Симеон Дянков е председател на съвета. Младвенов каза още, че желанието на новото ръководство на социалното министерство е да се води реален социален диалог от първия до последния ден на мандата.

Всички социални партньори - синдикални лидери и представители на работодателските организации, приветстваха възобновяването на диалога и представиха на първата си среща с новия министър своите приоритети.

От КТ „Подкрепа" препоръчаха на новото ръководство на социалното министерство да извърши ревизия на действията на предишното, а също и останалите около 4 млн. лв. от предвидените средства за почивки на някои пенсионери да бъдат оползотворени по-ефективно с грижа за всички хора от третата възраст.

Лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Тренчев поиска също така към участниците в тристранната комисия да бъде приложен закона за досиетата и те да бъдат проверени за съпричастност към структурите на бившата ДС.

Сред предлаганите от КРИБ мерки, огласени от председателя на организацията Иво Прокопиев, са стабилизиране на пазара на труда и ограничаване на безработицата, намаляването на осигуровките и стимулира не работодатели, които плащат над минималните осигурителни прагове.

От синдикатите обаче реагираха остро на искането за намаляване на осигуровките.

Според КРИБ е необходима промяна на съотношението на внасяните осигурителни вноски за сметка на работодатели и работниците и служителите в съотношение 50/50. Към момента осигурителните вноски между осигурителите и осигурените са в съотношение 60/40.

КРИБ предлага и данъчно осигурителните плащания да се извършва с едно платежно нареждане

Като допълнителни мерки за намаляване на безработицата стимулирана заетостта от КРИБ предлагат да бъдат използвани положителни практики на Австрия и Германия.

Духовито и шегаджийски Тренчев се обърна към представителите на бизнеса и им каза, че "им съчувства, защото в тези трудни времена ще им се наложи да ядат мухлясало сирене, да пият старо вино и да карат коли с две врати и без покрив".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6052 |21.07.2009 Орешарски отчете 8 млрд. лева фискален резерв . 3| 5551 |11.06.2009 Премиерът отчете приходите, но не и разходите . 0| 4944 |21.05.2009 КРИБ: Може да се стигне до бюджетен дефицит, ако държавата не ограничи разходите . 0| 5294 |14.04.2008 Националната статистика отчете инфлация от 14,2 на сто за година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads