Реклама / Ads
1| 6204 |28.11.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НОИ отхвърли Бюджет 2015

.
Социалният министър Ивайло Калфин
Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) отхвърли пректобюджета на общественото осигуряване за догодина. Против се обявиха не само представителите на работодателите и синдикатите, но и на Министерството на финансите, съобщава БНР.
 

Предложението е одобрeно от трима представители на държавата в надзора, сред които вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Министър Калфин предложи възрастта за пенсиониране за трeта категория труд да бъде увеличена с два месеца, а не с четири, както предвижда проектът на финансовото министерство. Калфин смята също, че хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, да могат, ако желаят, да излязат в пенсия, като размерът й да бъде с 0,4 процента по-нисък за всеки недостигащ месец.

 

Това че Надзорният съвет отхвърли проекта на бюджета на общественото осигуряване, не спира обсъждането му в Тристранния съвет, а в понеделник и на извънредно заседание правителството ще приеме предложения бюджет на държавата и този на общественото осигуряване, и на Здравната каса.

 

Председателят на Надзора на НОИ Димитър Манолов обясни основните причини предложенията на държавата да се отхвърлят. „Те не са един и два тези аргументи. Вътре е историята с минималното увеличение на пенсиите, вътре е историята с неувеличението на минималната работна заплата, с майчински, с болнични, с каквото се сетите. От тук нататък се минава през тристранен съвет на неприетото и след това правителството решава как да постъпи - ще го внесе, ще го поправи или ще направи нещо трето“, каза той.

 

Вицепремиерът Ивайло Калфин спази обещанието си, дадено преди дни, и внесе ново предложение за нарастване на стаж и възраст от догодина. Той смята, че това трябва да е с два месеца. „Аргументите са, че в тези варианти, които са подготвени от служебното правителство, които заварих от господин Христосков, по които са работили експерти и на НОИ, специалисти, има три варианта за увеличаване на пенсионната възраст и при всичките първата година е с два месеца за трета категория. Това означава 20 милиона някъде икономия в разходите на бюджета, на практика“, обясни Калфин.

 

И друго негово предложение - хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, да имат право на ранна пенсия в намален размер: „Може да се въведе едно статукво от 1,4 процента за месец. Моето предложение е за възраст специално да бъде възможността за по-ранно пенсиониране. Различни са вариантите, които могат да се въведат за тези, които нямат възможност да се пенсионират. Едното е да им помага социалната система, за да стигнат до възрастта за пенсия, другото е да се пенсионират по-рано при по-ниска пенсия, естествено до живот. Това ще бъде техен избор“.

 

За минималната заплата Калфин е категоричен - трябва да нарасне на 380 лева от догодина. Това е неговото внесено предложение в бюджета на държавата. „В становището, което съм дал, предлагаме да се запази минималната заплата, както е предвидено в досегашния - 380 лева, както е предвидена в досегашната тригодишна програма. Правим всичко възможно, и поне аз това, което е в моите възможности, да потърся максимално съгласие по тези теми, за които говорим, така че да не разчитаме на случайности в парламента. Ако мога да убедя колегите, ще е успешно, докъдето мога да ги убедя“, коментира вицепремиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5803 |28.11.2014 Тристранката обсъжда Бюджет 2015 . 3| 5453 |27.11.2014 П. Ганев: Проектобюджетът 2015-а показва липсата на реформи . 1| 5376 |26.11.2014 Пълнят дупки в бюджета с 4,5 млрд. нов заем . 3| 5035 |11.11.2014 Финансовият министър спести 50 млн. лева от бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads