Реклама / Ads

5| 6526 |22.03.2014

Нов модел на лихвите по заемите

.
Лихвите по потребителските и ипотечните кредити за граждани ще се определят по изцяло нов модел, който ще влезе в сила след три месеца. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента. Те приеха на второ четене промените в Закона за потребителския кредит. На пазара обаче цари пълна неяснота как новите разпоредби ще се отразят на офертите не само през тази година, но и в средносрочен план.

 

В момента лихвите се изчисляват на базата на посочен от банката променлив лихвен процент плюс фиксирана надбавка. Това дава гъвкавост на българските трезори да определят процентите според търсенето. Има обаче и възможност банката да включи в цената на кредита неоправдани по пазарни причини разходи.

 

Според новия модел променливата лихва задължително ще бъде някой от пазарните индекси ЮРИБОР, СОФИБОР, ЛИБОР, показатели, изчислявани от БНБ или Националния статистически институт или комбинация от тях,  съобщава „Труд”. ЮРИБОР или ЛИБОР обаче са външни за българската икономика и в момента са на исторически ниски нива. Единствената опция за тях е да се покачват в средносрочен план. Средната лихва по депозитите, отчитана от БНБ, вероятно ще върви надолу. Това означава, че лихвите по кредитите на гражданите може да тръгнат в различни посоки, ако банките изберат различни индекси за база. Освен това новата методика не изключва формулировки от типа “лихвата е ЮРИБОР плюс фиксирана надбавка, но не по-малко от 8%”.

 

Чисто номинално лихвите най-вероятно ще скочат и заради отпадането на таксите за усвояване и управление на кредита, одобрено от депутатите. В същото време таксата за разглеждане на документи остава, защото зад нея стоят реални разходи на банките. 

 

Финансовите институции ще са длъжни да дават възможност на кредитополучателя да избира между два типа продукти в зависимост от това дали ипотекираният имот ще е достатъчен за покриване на дълга, или длъжникът ще отговаря пред банката с цялото си имущество, решиха още депутатите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Ръст на лихвите по кредитите, прогнозира Хърсев 1| 5068 |10.03.2014 . Слагат таван на лихвите за бързите кредити? 0| 6061 |05.10.2013 . Крият от Дянков лихвите в Русия 29| 6640 |07.01.2013 . Десятъкът върху лихвите е срещу мързеливите и богатите 14| 5679 |25.10.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ