Реклама / Ads
1| 7308 |20.07.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Нова секира: Атина поиска промяна при двойното данъчно облагане с България

.
Гърция поиска от България изменения в споразумението за двойно данъчно облагане между двете страни, с цел да ограничи аутсорсването на гръцки компании на територията на страната ни, заради по-ниските данъци в България.
 
Предложението е изпратено вече, съобщи "Български новини", като се позова на достоверен източник. Заради противоречивата политика на управляващите в южната ни съседка, Атина бе принудена през последните две години и половина да подпише скандални споразумения с кредиторите си, което доведе до многократно повишаване на данъчната тежест върху физическите лица и фирмите в страната.

В последствие, това доведе до огромна вълна от напускане на местни фирми и регистрирането им в съседни страни, където данъците са поносими. България се превърна в предпочитана дестинация, заради близостта си и членството си в Евросюъза. Според прогнози над 60 000 гръцки компании се очаква да напуснат страната си през следващите година – две в търсене на благоприятна среда за парите си. Същото правят и много физически лица, като единствената цел е да се прикрият и спестят някое и друго евро, от иначе отънелите семейни и фирмени бюджети.

Според статистиката, около 80% от новорегистрираните гръцки фирми в България са кухи и без дейност, като единствената цел на собствениците им е да спестят от таксите и застраховките върху един лек автомобил, например. Тези са и най-лесно откриваните нарушители, а борбата с тях е елементарна, както и загубите за държавата от тяхната дейност е почти нулева. Голям проблем са обаче компаниите на гръцки собственици, които имат сериозни дейности и оборот, и тяхната дейност е изцяло изнесена от страната. От последните, загубите за гръцкия бюджет са сериозни и ако до сега, те са били не чак толкова много, след последните изменения на гръцките данъчни закони, нещата рискуват да се превърнат в лавинообразна тенденция, а загубите за Атина в многомилионни.

С искането си обаче за промяна в наредбата за двойно данъчно облагане, Атина рискува да удари през пръсти не само нередовните платци на бюджета си, а и хилядите български и гръцки фирми, които абсолютно законно извършват дейността си между двете държави в почти всички известни сфери, както и стотиците хиляди дребни собственици и търговци, които пътуват и работят е от двете страни на границата.

Гърция през първите 15 години на прехода е неизменно в ТОП 3 на чуждестранните инвеститори в България. Тенденцията се запази и през последните години, а стокооборота и туристите между двете страни възлиза на милиарди. Двете страни лека полека се превръщат не просто в съседи, а в една икономическа зона. С подобни намерения обаче, замисля ли се правителството в Атина, че в желанието си да убие бълхата е готова да запали целия юрган? Друга тема е, как това желание на правителството на Ципрас кореспондира с Договора за Европейския съюз, основните принципи на който са: свободно придвижване на хора и капитали.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5522 |10.01.2017 Турция ни поиска ток, ние отказахме . 0| 5151 |15.04.2016 Черен списък на данъчния рай поискаха от Г-20 . 2| 4941 |18.11.2015 С лобистка промяна глобите за офшорни компании с ниви може да се отложи с две години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads