Реклама / Ads
0| 4912 |08.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Нова система на плащане за работещите в еврофондовете

.
Нова система за заплащане на работещите с еврофондовете въведе Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), в качеството си на второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към икономическото министерство (МИЕТ).
 

Основната промяна спрямо досега съществуващата практика, е обвързването на заплащането с реално свършената работа, респективно - с резултатите от нея.

Въвеждането на новата система се налага, след направени конкертни констатации във ведомството на министър Трайчо Трайков.

ИАНМСП е междинно звено по приоритетни оси 1 и 2 на Оперативната програма Конкурентоспособност" („Развитие на икономика, базирана на знанието и иновационни дейности" и „Повишаване на ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнессреда"), припомнят от МИЕТ. Съгласно ПМС 46/2009 г. работещите по европейски програми получават двойно възнаграждение спрямо останалите служители в администрацията.

От февруари в ИАНМСП е в сила процедура за отчитане на работата по ОП „Конкурентоспобност". От служителите се изискват месечни доклади за свършеното, на базата на които се определя и дали съответният служител да получи допълнителната сума към заплатата си. На база на тези индивидуални доклади през миналия месец е установено, че 22 души в Агенцията не са работили по оперативната програма или са отчели незначителен обем работа, поясни изпълнителният директор на ИАНМСП Мариана Велкова.

За други 24 души, работили по окончателни и междинни отчети, включени в искане за плащане №8 е установено, че не са отстранили навреме неточности и грешки в документацията, в резултат на което плащанията се бавят (това искане е представено за първи път на Управляващия орган за верифициране на плащането още през декември миналата година и оттогава е връщано шест пъти за отстраняване на пропуски. В резултат - вече четвърти месец направените от фирмите- бенефициенти по ОП Конкурентоспособност разходи, не са възстановени със средства от европейските фондове). Това са аргументите, с които допълнителното възнаграждение на 46 служители в ИАНМСП за март не е изплатено.

От всички 225 служители в ИАНМСП, 181 получават допълнително възнаграждение по силата на ПМС 46/2009 г. Това са работещите 164 души в Главна дирекция „Конкурентоспособност и иновации" и 17 души от общата администрация.

Системата на заплащане според резултатите ще бъде усъвършенствана и допълнена, като от 1 април е въведено и дневно проследяване на свършената работа. На тази база ще бъде възможно още по-прецизно да се определи приносът на всеки служител и съответно - размерът на неговото възнаграждение.

Новата система е първата сериозна стъпка към обвързване на заплащането в администрацията с конкретните резултати от труда. Тя предвижда стимули за добре свършена работа и санкции за незадоволителни резултати. Въвеждането на количествени и качествени измерители за труда на администрацията по подобие на бизнеса следва правилата за по-висока ефективност и прозрачност в нейната работа. Подобряването на административното обслужване е един от ключовите приоритети в работата на правителството и основна препоръка на бизнеса към държавата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5264 |15.02.2010 Свалянето на осигурителния праг е удар по пенсионната система . 6| 16305 |07.01.2010 Новости в плащането на дължими вноски въвежда НАП . 3| 5339 |23.12.2009 Българската банкова система ще завърши годината с печалба . 10| 6328 |03.12.2009 Реформа в пенсионната система и то незабавна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads