Реклама / Ads
0| 5148 |06.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Новият борд в Слънчев бряг незаконен?

.
Новият борд на Слънчев бряг може да се окаже незаконен. Това съобщиха юристи, запознати с проведената на 4 май процедура по смяна на членовете по време на извънредното общо събрание.
 
Според спецовете пълномощното на представителя на държавата - Любо Илиев от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, не било редовно, тъй като липсва номерът на депозитарните разписки, с които се явява. Акционерите обаче си затворири очите за този фал. Припомняме, че държавата е собственик на 75% от акциите на дружеството и представителят й трябва да представи документ, че е упълномощен да я представлява.

Самият Илиев заяви, че има ограничени пълномощия за участие в събранието, които не му позволяват да оповестява мотивите на министерството за смяната на борда преди началото на летния сезон. В пълномощното на Любо Илиев бяха изброени точките от дневния ред на заседанието, както и начинът, по който той трябва да гласува от името на държавата. В него се посочваха и имената на новия борд на директорите, които трябваше да се гласуват.
Акциите на принципала и тези на дама от Ахелой, която притежава 14, достигнаха 1 468 370. Миноритарните акционери събраха едва 250 000 акции, с които не можаха да се преборят за свой представител в борда. Останалите петима, чиито имена бяха предварително известни - Мария Михалева, Соня Енилова, Константин Лефтеров, Златко Димитров и Иво Маринов бяха избрани с болшинство.

Съгласно НАРЕДБА за минималното съдържание на пълномощно за представителство на акционер в общото събрание на дружество, чиито акции са били предмет на публично предлагане пълномощното на представителя на държавата не съдържа следните задължителни реквизити:

1. Сългасно чл.3, ал.2 от наредбата, в пълномощното на представителя на държавата не е изрично посочен начинът на гласуване за всеки от тях поотделно, т.е членовете на съвета на директорите са посочени „ан блок”

2. липсва номер на депозитарната разписка

3. към документите за провеждане на извънредното общо събрание на акционерите не са представени предварително следните документи, които се изискват от ТЗ:

-свидетелства за съдимост на новите членове на СД
-ДЕКЛАРАЦИЯ по чл..237 , ал.3 от ТЗ и чл.114”б” от ЗППЦК
-ДЕКЛАРАЦИЯ по чл.234, ал.2 ТЗ

Нарушението на тези правила правиш изборът нелигитимен, категорични са юристи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7292 |30.04.2010 Зад гърба на премиера превземат Слънчев бряг . 0| 6656 |06.04.2010 Новият Закон за горите - удар по дървената мафия . 6| 9129 |04.02.2010 Проблемите в Слънчев бряг – дъвка вместо решения . 0| 7270 |29.01.2010 Хотелиери в Слънчев бряг защитават далавери и прецакват държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads