Реклама / Ads
5| 5765 |03.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Новият данък за хазарта - удар под кръста за БГ икономиката

.
Наскорошното увеличаване на данъка върху хазартните дейности предизвика оживени дискусии в обществото. Това обаче не означава, че има дискусия между хората в бранша и държавата, казват от ефира на телевизия PRO.BG. представители на игралната индустрия у нас.
 

По думите на Иван Цанкарски от Българската търговска асоциация на производителите и организаторите на игралната индустрия въпросът кой ще спечели и кой ще загуби от по-високата ставка и резонна ли е тази промяна не е единственият и най-важен проблем в този бизнес.

Според представителите на бизнеса българският закон ясно регламентира хазарта, но данъкът е бил увеличен без да се проведе диалог с операторите. „Повишената ставка е продиктувана от нуждата от пари в бюджета, но държавата взе това решение буквално е рамките на няколко дни без да се направят коректни калкулации”, заяви Илия Калибрадов, който управлява едно от най-оборотните казина в София.

Калибрадов подчерта още, че загубите в следствие на промяната ще бъдат големи не само за игралната индустрия, но и за българската икономика. Привлечените в последните години чужди инвеститори ще бъдат отблъснати поради нестабилната среда, показател за която е повишаването на данъка, а приходите от осигуровки в хазната ще намалеят, тъй като ще се наложат съкращения на работни места. 80 000 е броят на заетите в хазарта към днешна дата, но в следствие на скока на ставката цифрата значително ще се понижи.

Иван Цанкарски, представител на игралната асоциация, също изрази мнение, че увеличението ще бъде по-скоро в ущърб на българската икономика. „Приходите от хазарта в държавната хазна за 2008 г. са 117 млн. лева. Очаква се при новото ниво на данъка те да се увеличат на 150 млн.,но никой не е калкулирал спада при осигуровките”, подчерта той.

Цанкарски наблегна и на факта, че част от операторите ще се откажат от бизнеса. Само през последните няколко дни двадесет представители на игралната индустрия са подали молби за прекратяване на лиценза си. Това не само ще доведе до спад на приходите в бюджета, но и ще принуди операторите да преминат към сивия сектор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5484 |26.11.2009 Данък хазарт скочи на 15% . 4| 5908 |20.11.2009 Заковаха данък "хазарт" на 12% . 3| 4817 |04.11.2009 С 2% по-висок данък за хазарта . 5| 5527 |28.10.2009 Българите подкрепят по-високия данък за хазарт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads