Реклама / Ads
1| 4966 |25.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Новият солидарен фонд в НОИ- илюзия за светло бъдеще

.
Днес екипът на Министерството на труда и социалната политика ще представи окончателните си предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, съобщи БНР. Не спират възраженията обаче срещу намерението професионалните пенсионни фондове да преминат към новосъздаден солидарен фонд в НОИ.
 

Очаква се днес шестте национално представени работодателски организации да излязат с обща позиция за това какви ще са последствията за икономиката от т.нар. национализация на професионалните пенсионни фондове.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов коментира пред БНР, че намерението парите от професионалните фондове за работещите 1 и 2 категория труд да отидат в новия солидарен фонд в НОИ ще е грешна стъпка. “Недопустимо е лични вноски на граждани да се вливат в някакъв общ фонд и да се разпределят за всички. Това ще взриви по принцип важната постановка да се въведат за в бъдеще на капиталова основа още по-ширико личните вноски, за да знае всеки с какво разполага. Второ, да не е индиферентен за това как се управляват парите му. Първият въпрос е защо няколко поредни години не са направени усилия събираемостта да се увеличи? Защо, ако се констатира, че тази система не работи, не се търси промяна, но при условията на един широк обществен консенсус и обсъждане със социалните партньори?”, попита Симеонов.

Няма никакви основания професионалните пенсионни фондове за работещите при тежки условия да преминат към НОИ. Това няма да увеличи пенсиите на хората. Около това становище се обединиха двама бивши социални министри – Христина Христова от кабинета на Симеон Сакскобургготски и Иван Нейков от правителството на Иван Костов.
Според Христова на практика това означава национализация. Опитът в Европа е съвсем друг, там дори се приватизират пенсионни фондове. “Професионалните фондове започват да имат загуби само от говоренето, че отиват в НОИ”, изтъкна тя пред БНТ.

“Май всички разбраха, че няма ни се размине без увеличаване на пенсионните вноски, но по отношение на професионалните фондове не тръгна добре – противопоставят се едни на други хора”, смята Нейков. По думите му парите в професионалните фондове са малко, защото вноските са ниски за 10-те години, в които се събират. “Лошото е, че желанието ни е винаги всичко да става бързо, а какъв ще е крайният резултат не е ясно”, разкритикува идеята той.

И двамата смятат, че е по-добре като вариант да се смени титулярът на професионалните фондове, но не и да отидат в НОИ. “Като веднъж си направил омлет, не може отново да направиш отново яйца”, обясни Иван Нейков. Христова препоръча да се даде сила на личните партиди на хората и да се мисли за тези, които сега са на 25-30 години, за да не изпадат в положението на сегашните пенсионери.

Единствени защитници на идеята като че ли остават синдикатите. Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че държавата няма избор, тъй като професионалните фондове не могат да плащат нормални пенсии при ранно пенсиониране. “Въпросът не е дали ни харесва това или не, въпросът е, че няма друг изход. Парите, които в момента има във фондовете, не стигат. Ако изчислим какво се случва с една пенсия за първа категория миньор например, който е внасял 10 години вноски, при това на максималния осигурителен доход, сега фондовете ще му платят по 58 лева от 52-годишната възраст, на която се пенсионира до навършване на 63 години”, каза Димитров. В пъти повече щяла да е пенсията му от солидарния фонд. “Това е в интерес на хората, които нямат никаква вина, че в един момент държавата не е преценила както трябва преди 10 години”, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5729 |20.09.2010 Германия е новият бизнес партньор на Кингс Табако . 0| 5148 |06.05.2010 Новият борд в Слънчев бряг незаконен? . 0| 6656 |06.04.2010 Новият Закон за горите - удар по дървената мафия . 5| 5741 |03.12.2009 Новият данък за хазарта - удар под кръста за БГ икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads