Реклама / Ads

4| 6929 |14.02.2015

Новият Закон за частния фалит спира банковото робство?

.
Емил Хърсев
Основната цел на закона е при добросъвестност на длъжника и при обезпечаване всички права на кредиторите, в рамките на 3 години да бъде дадена възможност на задлъжнялото лице да погаси задълженията си, а това, което не може да погаси, да му бъде опростено, коментира по НТВ Лъчезар Никифоров, депутат от АБВ и вносител на проектозакона за частния фалит.
Той добави, че се надява Законът да бъде приет, защото той е разумен. „Правото е изкуство за справедливост”, каза Никифоров.

 

На въпрос как ще се решава кой е добросъвестен длъжник и кой не е финансовият експерт Емил Хърсев отговори, че който твърди, че даден човек не е добросъвестен длъжник ще трябва да го докаже. 

 

„Този Закон е навременил, защото много хора живеят в състоянието на фактически фалит. Поне 30% от населението на държавата живеят под минимума. Тези хора, според държавата, са във фактически фалит”, заяви от своя страна адвокатът Георги Коев. Според него трябва да има механизъм, по който да може да се опрощават задължения извън тези 3 години.

 

Хърсев му отговори, че и в момента се опрощават задължения, но в едни други срокове. 

 

Никифоров обясни, че в този 3-годишен срок кредиторите получават каквото могат, тъй като това са възможностите на длъжника, а след този срок той влиза в друг 10-годишен срок, които е санкциониращ.

 

 „Този Закон е изключително необходим и е крайно време да се приеме. Той ще претърпи редакция, защото е поет стар принцип, който е грешен – да се търси несъстоятелност и защита на конкретното физическо лице. Според мен би следвало този закон да е за потребителската несъстоятелност”, каза Хърсев и допълни, че разликата е кой е субекта на несъстоятелност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. С подобрени условия за работещите в добивния бранш беше подписан новият отраслов трудов договор 0| 4850 |30.01.2015 . Брюксел: „Южният газов коридор“ е новият приоритет след „Южен поток” 0| 4316 |09.12.2014 . Правомощия на органите на БНБ съгласно Закон за Българската народна банка (ЗБНБ) и Закон за кредитните институции (ЗКИ) 2| 9618 |14.07.2014 . Бизнесът на нож със закона за търговските вериги 8| 5958 |04.06.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ