Реклама / Ads
0| 9374 |18.12.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Новогодишните куверти в София пак минаха стотака

.
Софиянци и тази година ще трябва да се поохарчат за новогодишната нощ. Цените на кувертите в столичните ресторанти и клубове традиционно минаха стотака, а менюто предлага рибни деликатеси и хапки.
 

Алкохолът доникъде не може да утоли пословичната българска глътка. 50-те грама квалитетна ракия, например, са крайно недостатъчни за празника, а чашата бяло или червено вино не се и усеща кога вече е празна. В кувертите влизат и музика на живо, изпълнена от наши известни певци, които и на тази Нова година ще веселят с разнообразните си и разноцветни стилове и репертоари.

Ценовият рекорд в столицата държи ресторант ,,Веселото село”, където срещу 200 лв. на човек получавате 100 мл ракия, водка или узо, 1чаша вино, 100 мл уиски и чаша шампанско за наздравица.  В новогодишното меню от заведението са предвидили и традиционна празнична вечеря. В ,,Кошарите” дори са намалили грамажа на ,,твърдото” до 50 мл. В менюто са включени още салата, предястие, основно ястие – порция свинско, пилешко или телешко с различни гарнитури и новогодишна баница, а цената е 120 лв. Почитателите на чалгата пък все още могат да си резервират място във фолкклуб ,,Биад”, където ще пее Тони Стораро. 60-те лева, които трябва да дадат посетителите на заветното столично заведение, са далеч по-приемливи от останалите оферти. Естествено и менюто е по-малко – чаша уиски и половин бутилка вино, а за хапване – сухи мезета и ядки. Не толкова претенциозна атмосфера и по-земни цени предлага бирария ,,Халбите”, където офертата е само 43 лв., в която освен алкохолът е предвидено и богато меню от ястия, които самите клиенти имат правото да изберат. Децата са на свободна консумация, а от заведението обещаха да не вдигат новогодишно цените, както се опитват да шмекеруват някои техни колеги. В столичния фолк клуб Help за да ви пее Преслава на уше, трябва да шаркате 150 лева за новогодишната нощ и 100 лева -  на бара. Менюто е по-нестандартно, но не много богато.

img_2978.jpg
 снимки Вяра Йовева

Тези, които са решили да сменят обстановката за новогодишните почивни дни, трябва да си приготвят по-сериозна сума, в зависимост от това в какъв хотел ще отседнат. В Гранд хотел Велинград в курорта цената на почивката за 6 дни ще излезе около 1600 лв., а в местния 4-звезден СПА-комплекс ,,Лайт” – 620 лв., но за 3 нощувки. От 5-звездния хотел ,,Пирин” в Сандански пък са обявили атрактивната оферта от 639 лв. за 6 дни. Колегите им в новото 5-звездно бижу ,,Роял лодж” в Пампорово са решили, че и 500 лв. за 5 дни са достатъчно добра оферта. Ако обаче не сте толкова претенциозни към броя на звездите, то 3-звездните хотели са най-подходящи за новогодишната нощ. В хотел ,,Козлеков” в Копривщица, например, може да си изкарате незабравима Нова година за 336 лв. в рамките на 4 дни, а в ,,Балювата къща” в Трявна кувертите са 5-дневни на цена 630 лв.

Все повече българи обаче предпочитат да прекарат най-шумната вечер в година в съседна Гърция или Турция, където за малко повечко пари се предлагат 4-звездни хотели с перфектно обслужване и безпроблемен престой. В Истанбул, например, за 3 нощувки и празнична новогодишна вечеря нашенецът трябва да се бръкне едва с 235 лв., което е доста по-малко от някои заведения в София. В Солун пък 3-дневен престой в хотел 4-ри звезди по Нова година струва 380 лв. на човек, като са включени вечерна програма, както и отсъпки за деца под 12 години. Най-евтино си остава по домашному, само комшиите да са съгласни. При най-груби изчисления едно четиричленно семейство може общо да се побере в 100-те лева – почти 6 пъти по-малко от скъпарските кръчми, а музиката и менюто си избирате сами. За празничната вечеря обаче ще трябва вие да се погрижите или да поръчате готови ястия от кетеринг фирми, което е по-скъпо, но и доста по-лесно.

Васил Василев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5229 |13.11.2007 Новогодишните резервации в зимните ни курорти вече са попълнени наполовина . 0| 5943 |17.09.2007 Полицаи мерят сили в състезание „Пътен полицай на София за 2007 г” . 0| 5325 |16.09.2007 Визията на София ще обсъждат на форум . 0| 5308 |15.06.2007 Спортни площадки в София ще се дават на концесия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads