Реклама / Ads
2| 6074 |30.09.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НСИ обяви "край на рецесията"

.
Националният статистически институт (НСИ) отчита ръст от 0,5% на Брутния вътрешен продукт за вторите три месеца на тази година. По думите на Мариана Коцева, ръководител на Статистиката, “това означава край на рецесията”.
 

“Технически, статистически и икономически първият път, когато се регистрира ръст, това означава край на рецесията”, заяви председателят на НСИ.

Мариана Коцева обясни, че в предходните тримесечия не е отчитан ръст на БВП заради методологията, по която са работили българските статистици. “Липсваха ни по-хармонизирана методология за предходните години, преди присъединяването ни към ЕС, за да можем да изчислим такъв ръст спрямо предходно тримесечие. И първият път, когато направихме такива изчисления, се вижда, че имаме ръст от 0,5%. Коцева заяви, че цели 2 години е работено по отделните елементи на тази методология. Но тези положителни данни няма да бъдат включени в доклада на Евростат, защото той не е свързан с БВП, а с бюджетния дефицит”, уточни директорът на НСИ.

“За пръв път от началото на кризата България регистрира положителен ръст на БВП от 0,5%. Той се отчита за второто спрямо предходното тримесечие на 2010 г. Според повечето икономисти това означава край на рецесията в България и се дължи основно на увеличаването на износа". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който лично откри 96-та Конференция на ръководителите на статистически служби на страните членки на Европейския съюз в Резиденция “Бояна”.

Борисов изтъкна, че “за всички български граждани и за нас като управляващи тези данни не са достатъчни, за да кажем, че животът ни се е променил. Бих бил по-доволен, ако ръстът не е 0,5, а 5%, но този ръст показва, че работата ни за тази една година е дала резултат и това ни амбицира да продължим напред“, добави Борисов.

Той отбеляза, че тези ревизирани данни за БВП се приемат от неговото правителство „като действителен ръст, защото е изчислен не само за последното тримесечие, но и въз основа на данните за годините преди членството ни в Европейския съюз“. Той уточни, че тази ревизия на методологията е планирана преди две години и не е предизвикана от нашето правителство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6640 |25.06.2010 "Лукойл" обяви загуби . 0| 5738 |26.03.2010 Найденов се обяви в защита на родните пиповарни . 2| 5195 |04.01.2010 Обявиха 6-те топ дестинации през празниците . 0| 4951 |01.06.2009 General Motors влиза в съда, за да обяви фалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads