Реклама / Ads
2| 5812 |31.12.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НСИ отчете ръст в строителството и търговията

.
С доза оптимизъм бизнесът изпраща 2012 година. През декември общият показател на бизнес климата се покачва с 0.7 пункта спрямо равнището си от ноември.
 

Основата причина за това е ръста в строителството и в търговията на дребно, докато в промишлеността има застой, а при услугите се наблюдава спад. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за декември.

Като цяло несигурната икономическа среда и слабото търсене са основните фактори, които ограничават развитието на бизнеса.

Очакванията на мениджърите са през следващите три месеца цените да останат без промяна.

Промишленост

Съставният показател на бизнес климата в промишлеността през декември се запазва приблизително на нивото си от ноември. Анкетата регистрира доза оптимизъм у мениджърите относно бизнес състоянието на предприятията и производствена им дейност, но очакванията им за следващите три месеца са по-умерени.

Основните фактори, ограничаващи развитието на промишлеността са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната, посочени съответно от 55.2 и 42.8% от промишлените предприятия.

По отношение на продажните цени очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца

Строителство

През декември съставният показател на бизнес климата в строителството се покачва с 3.6 пункта спрямо ноември, отчита НСИ. Това се дължи главно на по-оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Тревогата на мениджърите е по отношение на растящия брой клиенти със закъснения в плащанията.

Несигурната икономическа среда остава факторът, затрудняващ в най-голяма степен дейността в отрасъла, като последната анкета отчита и засилване на негативното влияние на факторите „финансови проблеми” и „конкуренция в бранша”.

Очакванията на по-голямата част от строителните предприемачи са продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Най-голям ръст на съставният показател на бизнес климата НСИ отчита при търговията на дребно - с 6.4 пункта през декември спрямо предходния месец. Това се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче очакванията на търговците на дребно са по-резервирани.

Основните  фактори, затрудняващи дейността на предприятията, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

По  отношение  на  продажните  цени  мениджърите не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Услуги

Единствено в сектора на услугите съставният показател за бизнес климата се понижава с 5.9 пункта прз декември спрямо месец по-рано. Влошени са както оценките, така и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-неблагоприятни са и прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца

Несигурната икономическа среда е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността в сектора, следвана от конкуренцията в бранша  и недостатъчното търсене. Същевременно през последния месец се увеличава и негативното влияние на фактора „слабости в икономическото законодателство”.

Относно продажните цени в сектора на услугите анкетата регистрира известни очаквания за увеличение през следващите три месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6870 |11.07.2011 Комитет следи под лупа строителството на АМ "Струма" . 2| 5391 |25.05.2011 Безработицата расте, отчете НСИ . 2| 5945 |26.04.2011 НСИ отчете 3.2% бюджетен дефицит за 2010 . 7| 5544 |08.03.2011 Плевнелиев предвижда трудна година за строителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads