Реклама / Ads
0| 4942 |15.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НЗОК не трябва да прави политики, а да се разплаща

.
Ние променяме философията на управление на НЗОК. И в този смисъл махането на ръководството на касата не е политическа чистка. Това каза в ефира на БНТ Лъчезар Иванов, заместник-председател на парламента и шеф на Комисията по здравеопазване.
 

В Надзорния съвет на касата ще влизат осем души - четирима представители на правителството, останалите са представители на работодателите, синдикатите и пациентските организации. Досега в ръководството не е присъствал представител на пациентските организации. Новата идея е, че НЗОК няма да формира политика.

През последните години в касата имаше ясно изразени фигури, които формираха политика. Ние искаме касата да изпълнява своята основна роля – да извършва разплащане, без да формира политики в здравеопазването", коментира Иванов.

Лъчезар Иванов подчерта още, че кандидатурите за директор се избират от Народното събрание. Така процедурата става прозрачна и това би трябвало да спре всякакви спекулации.

Докладът, представен вчера от ръководството на НЗОК, е почти идентичен с документите от предишни години. Променени са някои цифри, някои изречения и изводи, всичко друго е еднакво, смята Лъчезар Иванов. Не може този доклад да бъде разглеждан формално. ГЕРБ ще настоява всеки документ да отговаря на реалността, съответните задачи и очаквания на обществото.

По повод протестите на членове на Българския лекарски съюз (БЛС), че контролът и цените на медицинските дейности ще се осъществява от финансовия министър, председателят на Комисията по здравеопазване заяви, че това предложение е внесено в Народното събрание и то предстои да бъде разгледано. С включването на единната информационна система през 2010 година ще се отчитат точно броя прегледи, ще се създадат регистри, които ще дадат представа какви услуги като качество и количество трябва да бъдат разпращани през 2011. А финансовият разчет се прави от финансистите. БЛС също ще вземе своето участие в преговорния процес.

"Но чисто самото остойностяване ще бъде предложено от самите икономисти", заяви Иванов. В заключение Лъчезар Иванов каза, че за да се изключи лобирането, независими финансисти трябва да определят себестойността на клиничните пътеки.

"Ние сме диалогични и там, където законопроектът има несъвършенства, ще бъде променен", заяви заместник-председателят на парламента.

С тази теза се съгласи доц. Георги Йорданов от Пловдив. Според Йорданов оценката на труда и разходите по т.нар. клинични пътеки не се наложи като реалистична. По-добре е финансисти да осъществяват това и те ще го направят както трябва, заяви доц. Йорданов в същото предаване.

Другото становище, застъпено от д-р Димитър Шишков от БЛС-Пловдив бе, че клиничните пътеки отдавна е трябвало да бъдат премахнати. Според него никъде по света няма клинични пътеки. Относно финансирането най-правилният начин е наистина да бъде премахнат досегашният начин за определяне на клинични пътеки. По думите на д-р Шишков досега е имало лобиране, довело до облагодетелстване на някои медици, за сметка на колегите им, които са били лишени от средства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 6893 |11.10.2009 Кой ще си направи сепуко заради Бургас-Александруполис? . 5| 4978 |06.10.2009 Дянков: Трябва да бъде оптимизирана болничната помощ . 2| 5550 |02.10.2009 С 2 лева правим ООД . 0| 5156 |01.10.2009 ORS ще играе по правилата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads