Реклама / Ads
0| 6324 |24.01.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Обявяват на търг строителството на подземния паркинг при ЦУМ

.
Подземен паркинг при ЦУМ с връзка към метростанцията, както и нова площадка за летище в София са най-новите възможности за подобряване на града, които се обсъждат тези дни в Столична община.
 

 

В началото на март ще бъде обявен търг за строителството на подземния паркинг при ЦУМ, който ще бъде първият, изграден на принципа на публично-частното партньорство, каза главният архитект на София Петър Диков, съобщи БТА. Заради строителството на паркинга метростанция 8 от втори метродиаметър е извадена от международния търг за строителството на метрото, поясни Диков. Паркингът трябва да е на четири нива, за 900 автомобила и с връзка към метростанцията. Тъй като международният търг за изграждането на втори метродиаметър от надлез "Надежда" до бул. "Черни връх" ще приключи до края на февруари и избраният изпълнител трябва да стигне за 18 месеца от надлез "Надежда" до ЦУМ, паркингът и "кутията" на метрото трябва да са готови дотогава, за да може изпълнителят на втория метродиаметър да продължи към НДК и бул. "Черни връх", поясни главният архитект. 

Според Диков чрез одобряването на процедурата за строителството на паркинга от Столичния общински съвет "ще бъде отпушено" строителството на останалите обекти от подобен тип на основата на публично-частното партньорство.

Освен паркингът при ЦУМ, в последните дни се заговори и за възможността да се направи нова площадка за летище в София. Комисията по транспорт ще предложи на Столичния общински съвет да възложи на администрацията на Столичната община да направи проучване на вариантите. Мотиви за искането са необходимостта от ново летище, заради екологичната и шумова замърсеност, която създава сегашното.

img_9621.jpg  снимки Вяра Йовева

На среща вчера с Комисията по транспорт инициативен комитет за защита на населението от дейността на летище "София" представи своите идеи за ново летище в района на село Чепинци. Главният архитект на София Петър Диков припомни, че през 70-те години е правено проучване на 11 вероятни площадки за летище, но предложеният вариант от инициативния комитет не попада сред тях. Според Диков най-доброто място за ново летище би било в района на Сливница, но проблемът там е, че при кацане самолетите трябва да слизат под позволената за летене височина на територията на чужда територия. Проучването на нова площадка за летище не означава, че утре ще се прави ново, посочи Диков. Само процедурите по ОВОС ще траят 3 г., а докато се стигне до същинско строителство може да минат 15 години, добави той. Frognews.bg

img_9802.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5923 |11.12.2007 Спряха строителството и в Пампорово . 1| 5743 |16.11.2007 "Гражданска отговорност" отново поскъпва, компании обявяват нови цени . 1| 5218 |15.11.2007 Спират строителството в Банско . 0| 5003 |03.10.2007 Ще засилват контрола върху строителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads