Реклама / Ads
0| 5045 |06.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Обявяват Велико Търново за столица на културния туризъм

.
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) издигна кандидатурата на Велико Търново за столица на културния туризъм на Балканите. Това съобщи вчера за медиите Благой Рагин, председател на БХРА.
 

Номинацията е била обсъдена между кмета д-р Румен Рашев и мултимилиардера Гасан Аиди, президент на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

6% повече туристите, посетили Старопрестолния град, отбелязват сериозен интерес през първата половина на 2009. С 60% повече са били госитите на Търново в сравнение със същия период на миналата година, обяви Даниел Панов, управител на общинската туристическа агенция "Царевград Търнов". И това е оптимистично на фона на весобщата стагнация в туристическия бранш, допълва Панов.

Ръстът в туристопотока е показател, че българинът се опитва да преодолява кризата. Само за крепостта Царевец туристите са се увеличили с 20 хил. души, което е с 16% по-висок за полугодието. Затова пък в Арбанаси има отлив на туристи поради повишените цени на музейните обекти, посочва Даниел Панов.

Не толкова оптимистично изглежда картината в страната. В национален мащаб за първите пет месеца на годината приходите от туризъм са спаднали с 8,2 на сто, а туристите са намалели със 7,6 %, казва Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм. Според нея е утопия е да се надяваме, че този летен сезон ще повтори миналогодишния.

Мнението на Гасан Аиди е, че индустрията на гостоприемството сериозно страда от кризата както всички други отрасли. Това обаче не трябва да бъде повод за паника, тъй като има надежда кризата да бъде преодоляна през 2010-2011 г., смята Аиди.

Президентът на Международната хотелиерска и ресторантьорстка асоциация, обединяваща 300 хил. хотела и 8 млн. ресторанта, посъветва българските хотелиери да не свалят драстично цените на нощувките. По-добрата стратегия според него е да се промоцират нови туристически продукти и да се предлагат екстри на туристите, за да имат усещането, че получават по-разнообразна почивка и повече удоволствие за своите пари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5636 |26.02.2009 Откриват „Ваканция и СПА Експо- 2009” в столицата . 0| 5689 |11.02.2009 Откриват „Ваканция и СПА Експо- 2009” в столицата . 0| 12103 |19.07.2008 Велинград – СПА-столицата на България. Девиз: Кабагайда . 2| 8547 |21.03.2008 Смолян изкушава с евтини цени и великолепна природа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads