Реклама / Ads
0| 5976 |16.11.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Очаква се разпродажби на над 300 000 декара ниви на офшорки

.
Очакват се масови разпродажби на земя след влезлите в сила изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ). Те предвиждат на търговски дружества, в които съдружниците или акционерите са пряко или косвено дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим (т.нар. офшорки) да се налагат имуществени санкции за всеки декар притежавана земеделска земя.
 

Все още над 300 000 декара земеделски земи в България са собственост на офшорни дружества, пише в. „24 часа”. С последните промени в законодателството те подлежат на санкция от 100 лв./дка, а ако въпреки това нарушението продължи глобата става 300 лв. на декар. Така общият размер на наказанието може да стигне 400 лв./дка.

 

Така се защитава българското земеделие от офшорните капитали с неясен произход. Те често възприемат нивите по-скоро като спекулативен финансов инструмент, а не като актив, който да се използва по предназначение за производството на аграрна продукция.

Съгласно ЗСПЗЗ санкциите следва да се налагат от областните управители по местоположение на имота, а приходите от глобите да постъпват по бюджета на Министерството на земеделието и храните. Само от наложени глоби на офшорните собственици на първо време в бюджета на агроведомството могат да постъпят суми в размер на 30 млн. лв., които са равняват на глобата от 100 лв. за всеки декар от близо 300 хил. дка земеделска земя, притежавани косвено от офшорни компании.

 

За целта министерство, което притежава актуална информация за собствеността върху земеделските земи у нас, да я предостави на областните управители. Подробната информация за самите фирми с офшорни капитали е публична и достъпна през търговския регистър.   

 

Сред изнесените примери за такива дружества са "СЕК БГ", регистрирана на Сейшелските острови. По данни от имотния регистър дружеството притежава 545 дка в Добричка област, община Генерал Тошево. "Винета" ООД, чиито мажоритарен собственик е панамската офшорка "Харисън мениджмънт" АД има 1290 дка ниви в Пазарджишко. Също на панамска офшорка - "Албол холдингс" е и "Съксес" ЕООД, които са собственици на 640 дка в Бургаско.

 

Всички подобни фирми ще трябва в най-кратки срокове да се ориентират да продадат притежаваната от тях земя, ако искат да не загубят собствеността си и да си върнат поне малка част от направената инвестиция. Пускането на пазара на повече от 300 хил. декара земеделска земя в кратък диапазон от време, ще натисне цените на нивите надолу.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5560 |16.06.2015 Енергиен експерт за Фрог: Очакват ни горещи дебати за цената на тока . 1| 5033 |05.05.2015 ЕК очаква икономически растеж до 1% в България през 2015 г. . 6| 6141 |11.04.2015 Остров Св. Анастасия очаква първите си гости за Великден . 2| 6406 |20.11.2014 Проф. Р. Драганов за Фрог: Очаква ни успешен и снежен зимен сезон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads