Реклама / Ads
26| 5883 |15.12.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Очаква се и висококвалифицираните кадри да се върнат у нас

.
Липсата на квалифицирана работна ръка е проблем номер едно, който е попречил на ефективното развитие на бизнеса през тази година. Това стана ясно на пресконференция „2008 г. през погледа на бизнеса“.
 

На събитието бяха огласени резултатите от социологическо проучване на Българската стопанска камара (БСК).

51% от работодателите продължават да страдат от липсата на работна ръка, сочат данните от анкетата на БСК.
"Вече се отчита безработица в страните от Европейския съюз като Испания и Финландия и това скоро може да стане факт и у нас", каза председателят на камарата Божидар Данев. Той прогнозира, че заради започващата безработица в Европа в България ще се върне част от емиграцията, която обаче в по-голяма си част отново ще има нискоквалифициран работен потенциал. Като пример Данев посочи откриването на по-добра работна среда в България за шофьорите, които започват да се връщат в България. Председателят на Стопанската камара изказа не много обнадеждаваща прогноза обаче за връщането на висококвалифицираните българи в родината.
За справяне с проблема с квалификацията анкетираните са насочили най-голям дял от инвестициите си през 2008 г. към обучение на персонала (30%). Следват инвестициите в подмяната на машини и съоръжения (29%), въвеждане на системи за управление от сериите ISO, OHSAS и HACCP (17%) и купуване на сгради (15%).  Анкетата показва, че най-сериозно кризата се е отразила върху обемите на продажбите на фирмите – 31% от анкетираните, а 22% все още не са усетили отражението на кризата върху бизнеса си. Председателя на камарата прогнозира, че фирмите, чиято продукция е насочена главно към българския пазар, няма да усетят осезателно кризата, а ще почувстват само ценовия спад.
Данев изрази силно притеснение от факта, че в момента в българската икономика се наблюдават успоредно процесите дефлация и стагнация. Той припомни, че Япония е загубила 10 години в своето развитие при подобни условия и определи създалата се ситуация като „най-опасната спирала“. По този повод  Данев направи бележка също, че България за разлика от Япония се намира в условията на валутен борд, което означава, че сме лишени от нормални инструмент за атака на подобни явления.
Данев обърна внимание и на факта, че в новия бюджет се предвижда 10% буфер, което предполага, че средствата няма да се изразходват. Той беше категоричен, че няма такъв прецедент в другите страни, а БСК направи следните предположения за нуждата от генериране на буфер в такъв размер: първо, че или няма да се изпълнят целите на бюджета, тъй като 10% ще бъдат неизхарчени, или обратното могат с по-малко пари да се изпълнят целите на бюджета. Данев отказа да заключи кое от двете предположения е вярно, но подчерта, че такъв механизъм не е прилаган в други страни.
Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6099 |30.10.2008 Над 5.5 млн. лв. приходи очакваме от ловния туризъм . 1| 5256 |29.09.2008 150 000 гости очакват на Международния технически панаир . 16| 8363 |19.09.2008 Очаква се да паднат цените на имотите у нас . 0| 5406 |02.09.2008 Слънчев бряг очаква туристи до края на септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads