Реклама / Ads
5| 5078 |06.08.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Очакваме застой в цените на столичните имоти, последван от спад

.
Както във всички европейски страни, така и у нас се следва една цикличност в цените на имотите. Първоначално се покачват светкавично, но следва застой и спад в паричната им стойност в рамките на период от 6 - 7 години.
 

Мнението на експерти в областта на недвижимите имоти е, че инвестициите в имущество остават сред най-сигурните и доходоносни бизнеси. Разликата е в промяната на печалбите, което обуславя и вида на инвеститорите в България. Доказателство за това са зачестилите запитвания от водещи чуждестранни компании, които не залагат на краткосрочни стратегии, целящи бърза 100-процентова печалба, а се ориентират към по-дългосрочни цели. Като пример може да бъде даден Американският инвестиционен фонд, който закупува готови обекти, за които има сключени договори за наем или са гарантирани наемите поне за 5-годишен период. И въпреки, че процентът на възвръщаемост спрямо продажна и наемна цена на такива имоти е под 5% годишно, това не ги отказва. Наблюдават се и все повече запитвания в тази сфера, което може да доведе до някои важни изводи.

Определено ще има криза или поне сериозен застой на пазара на недвижимо имущество в София, което е пределно ясно на големите инвеститори.

По-ниската възвращаемост на вложените пари е нормален процес и фондовете, които имат поглед върху пазара в този сегмент, са подготвени и заинтересовани от капиталовложение в България. Още повече, че у нас следва да се отчете рискът от липсата на единна стратегия по отношение на пазарното развитие на офис и търговските площи. Друг основен аспект в търговията с недвижими имоти е очакваното отдръпване на спекулантите от пазара, което ще доведе до лек спад на цените. Това от своя страна пък събужда интереса на чуждите инвеститори с дългосрочни планове за реализация на българския пазар. Като световна практика се наблюдава цикличност на случващите се събития, което важи и за столицата ни. След подобен неконтролируем ръст постепенно започва застой, след което следва спад. Подобно явление продължава в рамките на 5 до 7 години, включващи началния период на застой. Това е и причината „Големите” в бранша да се подготвят за купуване на имущество именно сега. Тези процеси обаче не влияят на цените на определен сегмент имоти – апартаменти и жилищни имоти в големите областни центрове. Той се определя преди всичко от миграцията на населението, повишаването на стандарта на живот и кредитната политика на банките в национален мащаб, което на този етап води до повишаване на стойността с до 30 % годишно.

jilishta_stolica_1.jpg
 снимки Вяра Йовева

Пазарът на имоти у нас е доста динамичен и обусловен от световните тенденции за пренасочване на инвестициите от запад на изток. Държавата обаче трябва да поеме отговорността и да изготви съвременна стратегия за развитие на туризма, тъй като това е един от основните проблеми при реализирането на ваканционните имоти в страната. Лошата инфраструктура, неконтролираното строителство успяха да отблъснат от България една огромна група от инвеститори, а именно тези, които желаят закупуването на ваканционен имот в зимните или морските курорти, както и в райони за еко и селски туризъм.

В момента обаче, предвид отпускарския сезон, се наблюдава застой на цените. През септември обаче се очаква минимално покачване, което се дължи на по-засиленото търсене. Купувачите основно се спират на тухлени жилища, което разбира се си има и своето логично обяснение. Причината е главно в насаденото разбиране, че качеството им е по-добро от това на панелите. В повечето случаи това наистина е така, но съществуват доста нови тухлени кооперации, които след няколко години започват да правят проблеми на живущите в тях.

Агенция за недвижими иноти „Бета пропъртийс”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5223 |30.06.2008 Хотелите нямало да вдигат цените . 1| 5304 |24.06.2008 Ръстът на цените на имотите в цял свят забавя темпо, в България още не . 0| 5098 |23.06.2008 България се наводнява с молове, а цените на тези имоти са главозамайващи . 0| 4972 |15.05.2008 Цените у нас спадали, били сме втори по бизнес-климат в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads