Реклама / Ads
0| 4976 |06.10.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Офис площите в София ще се удвоят до 3 години

.
Трите сегмента бизнес имоти в България - офиси, търговски площи и логистични и индустриални площи се развиваха по еднакъв начин през първата половина на 2008 г., показва изследване на Colliers International.
 

Всички тези сегменти отбелязват сравнително слабо увеличение от гледна точка на въвеждане на нови обекти в експлоатация през периода, но има забележително много обекти в проект или строеж, които се очаква да се реализират през 2009 г. и 2010 г.

При офис сегмента в София през първата половина на годината е регистрирано само 7% увеличение на площта на съвременните офис помещения, като целият инвентар на офис площи клас А и Б в столицата достигна 759 хил. кв. м. Тази цифра обаче се очаква да се удвои през следващите 2-3 години, когато нови 730 хил. кв. м предстои да бъдат завършени. Като цяло свободните площи на пазара в София остават непроменени спрямо предишния период – 3,7%, с исторически най-ниски нива на свободни площи в размер на 1% в широкия център.

Вторият по големина офис пазар в страната – този във Варна, започва да се оформя и към момента има общо 106 хил. кв. м опериращи съвременни офис площи клас А и Б, се посочва в анализа. И на двата пазара, в София и Варна, офис площите са концентрирани главно в покрайнините.

На пазара на търговски площи в страната основен фактор все още са търговските центрове тип „мол”. Като цяло площите са се увеличили с 31%, достигайки 138 хил. кв. м след отварянето на Мол Варна през юни. В страната като цяло планираните проекти се увеличиха с 141 400 кв. м. В момента вече общо 545 хил. кв. м модерни търговски площи са в строеж.

ofisi.jpg

Най-значителното развитие в сегмента на търговските площи е свързано със стартирането на четири мола в Русе. В момента общо 123 хил. кв. м търговска площ е в процес на строеж в Русе, който се очаква да стане града с най-голяма гъстота на търговски площи на глава от населението в страната.

За първи път е измерено и количеството площи на главните търговски улици. Проучването на Colliers показва, че на главните улици в София площите възлизат на 38 хил. кв. м, а във Варна те са приблизително 16 хил кв. м.

В индустриалния и логистичния сегмент развитието през периода е сравнително бавно, което анализаторите обясняват основно с бюрократични забавяния и глобалната финансова ситуация. През този период започна да се променя тенденцията от предишното полугодие на изграждане на обекти, основно за лични нужди или специално за нуждите на конкретен наемател. Пазарът на спекулативни (готови за наемане) логистични площи в София се увеличи с 23 хил. кв. м (14%) до 207 хил. кв. м.

На индустриалния пазар в Пловдив се наблюдава увеличение от 27%, като целият инвентар там възлиза на 760 хил. кв. м. 30% от него са разположени в Южната индустриална зона (Тракия) и други 45% в Марица и Северната индустриална зона.

От началото на годината в района на Бургас се наблюдава силно увеличение на проектите на логистични и индустриални съоръжения в строеж с почти 32 хил. кв. м.

Първият логистичен парк в България, Логистичен Парк Варна, започна да оперира в края на първото полугодие на 2008 г., добавяйки към инвентара 6400 кв. м модерни площи. Общата площ на съвременни индустриални проекти във Варна възлиза на 340 хил. кв. м.

ofisi_2.jpg снимки Вяра Йовева

„Като цяло пазарът на търговски и бизнес площи в България остава стабилен, като очакваме силен ръст в краткосрочен и средносрочен план”, коментира Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4679 |03.10.2008 София ще е домакин на среща на ръководители на европейски банки . 0| 5255 |26.09.2008 Над 330 000 пътници през летище София през август . 5| 5319 |03.09.2008 Над 20 хиляди жилища в София стоят непродадени, по морето били над 35 хил. . 0| 5416 |27.08.2008 Централната минерална баня в София ще се превърне в модерен СПА център

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads