Реклама / Ads
6| 6780 |21.10.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Оманският фонд иска да оздрави КТБ, приканва и президента

.
Оманският фонд е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от писмо, изпратено до служебния премиер проф. Георги Близнашки, до финансовия министър Румен Порожанов и до Българската народна банка (БНБ). Фонда заявява също, че процедурита ще се извърши без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев.
 
Съобщението е направено първо по БНР.

Пред Националното радио от финансовото министерство са потвърдили за получаването на писмото, в което вторият по големина акционер в КТБ заявява интерес към оздравяването ѝ заедно с вече познатия австрийски фонд ЕПИК и нов партньор - "Джемкорп" и "Фрешфийлдс".

От Оманския фонд настояват до дни да се проведе среща с БНБ, но без навлизат в детайли около преструктуриране, конкретни капитали за ликвидна или капиталова подкрепа за КТБ. Посочва се, че това ще стане ясно, след като се видят резултатите от внесения вчера доклад на одиторите в БНБ.

Също така в писмото се настоява да има яснота каква може да бъде държавната помощ за банката.

От Фонда подчертават, че незабавно трябва да се вземат мерки, за да се запазят активите на КТБ и дъщерните ѝ дружества както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим.

Група вложители в Корпоративна търговска банка, кръстена "КТБ съживяване", изпрати писмо до президента Росен Плевнелиев, в което го призовават за незабавни действия, за да могат да получат гарантираните от закона суми по депозитите си.

В писмото се настоява президентът да преустанови пасивното си поведение по отношение на погазването на правата им. Те посочват, че Плевнелиев носи отговорността за ставащото с банката, защото управлява избрано от него правителство.

Вложителите искат по-бързо да се вземе решение дали ще се отнеме лиценза на банката, или тя ще се оздравява.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5618 |17.10.2014 Директор: Никой в България не е поискал нов търг за "Южен поток" . 44| 11254 |01.10.2014 Шок! Прокуратурата иска личните данни на 500 000 клиенти на КТБ . 8| 6103 |01.10.2014 358 551 дка бивш горски фонд купен за строежа на „Южен поток" . 0| 5450 |17.09.2014 Увеличен е капиталът на Фонд ФЛАГ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads