Реклама / Ads
1| 12897 |11.09.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ОПГ за обир на затворена банка – Бисер Лазов и Ко – ІІІ част

.
На 31.03.2016 г. Лазов и Андреева, чрез „Иновейшън Трейд“ АД, купуват поземлени имоти с обща площ от 3 381 кв.м. в с. Железница, София.
 

В средата на май 2016 г. става ясно, че ОПГ-то на Лазов решава да разпродадат някои от имотите, които са откраднали. Тук е моментът за уточнението, че Бисер Лазов от бившата си съпруга Вероника има син – Венцислав, на 21 години, за който грижите не са приоритет. В групата за продажба на имотите освен двамата вече изявения персонаж Емил Галов Лазов включва и единият от синовете на Албена Андреева – Илиан Арсов, който към днешна дата е на 27 години. По-големият син на Албена от бившия й съпруг, който живее в САЩ, се казва Богомил Арсов, на 29. Лондон е неговият град, но е отбелязал във Фейсбук, че е депутат в Народното събрание на Република България.

 

Илиан Арсов не крие стремежите и интересите си  – творчеството на Фики, плащането на салфетки в известни чалга заведения в София, „луксозни“ придобивки и други в стил „гледайте ме, завиждайте ми!“.  Скъпо шампанско на картинка, цитати  върху снимки на изявени в престъпните среди от миналото личности и обръщение към нежния пол с „коври“ са важен момент в житието и битието на младеж, брокер на недвижимите имоти.

 

Лазов, Галов и Илиан Арсов, чрез сайта на „Имоти Лукс“, пускат накуп на първа страница за продажба няколко от атрактивните имоти, които са прибрали. Цените им са меко казано „странни“, защото явно новоизлюпените брокери нямат представа от пазара. Обявили са възможност и за сделка „по договаряне“, което изглежда като „колкото дадете“. На Лазов и компания спешно им трябват пари в кеш.

 

Имотите, които са обявени за продажба чрез сайта на „Имоти Лукс“ са:

 

    Къщата в Бояна, 565 кв. м. и 1 дка двор, която е придобила Албена чрез фирма „Стрега“. Продава се за сума от 390 000 евро. Според имотния регистър, имотът все още е собственост на Албена.

    Магазин в София, Младост 1, 45 кв.м. който се продава с цена 10 евро на кв.м. Магазинът е част от терена на Цариградско шосе и прилежащата сграда „София-прес”, които Лазов успя да открадне от КТБ АД.

 

    Хотелът в Разлог, с площ  3 540 кв. м. За жилищения и хотелски комплекс „Гранд Мехомия“, с 37% степен на завършеност е с обявена цена от 1 056 000 евро. Към момента хотелът все още е собственост на Бисер Лазов чрез „Гранд Мехомия Разлог“ ЕАД.

    18 етажната сграда, бивша Балканкар, намираща се Студентски град в София. Сградата е придобита през септември 2014 г. за 1,5 млн. лева от фирмата на Лазов – „Иновейшън Трейд” ЕАД. Реалната пазарна цена към момента на придобиването от Лазов е минимум 3 000 000 евро. Обявената цена за продажба в сайта е 1 633 530 евро.

    Двата тристайни апартамента с площ 128 и 126 кв.м. на ул. „София” 14, в гр. Банкя, собственост на Бисер Лазов от декември 2015 г. За всеки от тях обявената цена е една и съща – 78 000 евро.

    Добавен е и офисът, придобит през октомври 2015 г. с площ 600 кв. м., в софийският квартал Красно Село, бл.199, ет.1. Поисканата цена е 100 000 евро.  Това явно е и единствената със сигурност реализирана сделка на екипа. Към момента собственик на този имот е не друг, а самият АBiser Lazov_Aleksander Staliyskiлександър Сталийски, котаракът на Бойко Борисов, който получава абонаментните си издания директно от „Доби Прес“, фирмата на Делян Пеевски, която разпространяваше „Държавен вестник“ заедно с „Телеграф“, на точно този адрес.

 

След като намират работа на Илиан Арсов и Емил Галов, Бисер Лазов и Албена Андреева продължават с общите си покупки на имоти.  Чрез „Иновейшън Треид“ двойката си купи луксозно жилище на трети етаж на ул. Несебър в в село Равда, община Несебър. Жилището край морето е  над 100 кв.м. Датата, на която е придобит имотът, не е случайна – 12.08.2016 г., рождения ден на Цветан Василев.

 

В края на 2016 г. Илиан Арсов е „избран“ в съвета на директорите на „Хелт енд Уелнес“. Явно добре се вписва в групата, нищо че дипломата му от задочното обучение за бакалавър по Финанси е 3,84. Дружеството е овладяно от Лазов, Андреева и Максим Димов през 2016 г., веднага след неразследван пътен инцидент с представляващия дружеството адвокат Васил Гунчев, в който той загина. Промените в ръководството са регистрирани два месеца след смъртта му, бързо са се организирали явно.  Дружеството притежава имоти в Пловдив, Пещера, Гоце Делчев, Смолян, Каварна, Велинград, Разлог, София и Варна на обща стойност от около 100 млн.лева. Синдиците на КТБ поискват несъстоятелност и чак  през юли 2017 г. излиза с решение за такава от 2.06.2016 т. Актът на съда е с дата 27.07.2017, а последното общо събрание на облигационерите за избор на адвокатско дружество  е било на 28.08.2017 г. От обявата става ясно, че материали за общото събрание могат да бъдат получени на бившия адрес на дружеството, на ул. „Самуил“  №79 в София, въпреки, че офисът вече е собственост на фирма на брата на адвокат Момчил Мондешки. За това придобиване ви разказахме във ІІ-та част на този материал.

 

Бисер Лазов и Ко.  през 2017 г.

 

Никой сякаш не забелязва нарастващото имотно и финансово състояние на Бисер Лазов и компания – основни свидетели на Прокуратурата. Близките им помагачи и роднини, които са участвали по някакъв начин са се оттеглили със скромни придобивки.

 

На 12.04.2017 г. отново „Иновейшън Трейд“ АД – Лазов и Андреева купуват още един поземлени имоти с обща площ от 2 140 кв.м. Този път е в Банкя. Албена Андреева, въпреки всички придобивки, които получава,  е споделила със двамата си сина само и единствено  един общ имот с паркомясто в кв. Драгалевци, купен е заедно от тримата на 14 ноември 2014 г.

 

Красимира Енчева, сестрата на Бисер Лазов и Ненчо Трифонов, който участва в схемите инплантиран в „Ню Кооп Инвест“  АД (дружеството, което участва в кражбата на централата на КТБ на площад „Гарибалди“) към момента имат обща новосъздадена фирма. Тя се нарича „Билкинвест“ ЕООД. Ненчо има някакви поземлени имоти в село Мечка, Плевенско и в село Чобаовци, Костинбродско. Сигурно ще садят билки. Иначе заедно са и в Сдружение „Развитие на човешките ресурси – път“. Идилия…

 

Христо Енчев, синът на Красимира Енчева и съответно племенник  на Бисер Лазов се сдобива на 19 януари 2015 г. с поземлен имот от 292 кв. м. в квартал Университетски в Пловдив.

 

Красимира, която е регистрирана като застраховател, е имала участие в още две дружества свързани с брат й. В „Витоша Рисайкъл“ АД, където акционери са Бисер Лазов, Ангел Христов и Ангел Миланов и в „Каско- 2000“ ЕООД, което е собственост на „Иновейшън Трейд“ АД, т.е. на Бисер Лазов и Албена Андреева.

 

Чрез дружеството „Централна ремонтна база 2001“ ООД Бисер Лазов се е погрижил за синовете на приятеля си Ангел Христов – Светлин и Лъчезар Христови, на които още 2012 г. прехвърля дялове, а те ги държат и към момента.  Освен купената през 2011 г. сграда в София с площ 353 кв. м. с права на строеж за цялата шестетажна жилищна сграда с подземен гараж и офиси, която си стои непокътната, другите имоти на дружеството се ползват през тези три години за които говорим – от 20 юни 2014 до 2017.  През април 2016 г. е учредена договорна ипотека към Банка Пиреос-България АД на административна сграда в село Хаджиево, Пазарджик с площ 303 кв.м.  Купен е 443 кв.м. поземлен имот в село Гигинци, община Брезник,  в Перник, през декември 2016 г.  През май 2017 г. НАП налага възбрана върху промишлена сграда – леярна, в Перник с площ 667 кв.м., собственост на „Централна ремонтна база 2001“. Възбраната на НАП не пречи през юни 2017 г.  да бъде закупен поземлен имот  от 6 121 кв.м.  в село Скриняно, Кюстендилско.

 

Най-далеч от облагите на Лазов явно са собственият му син, който през септември 2014 г. получава само 39 кв.м. магазин в София в кв. Мотописта. За бившата съпруга Вероника Лазова няма данни в имотния регистър да има лична собственост.

 

Лазов, Албена Андреева, Тeодора Танева, Емил Галов, Тихомир Иванов са привлечен от Прокуратурата като основен свидетел по делото срещу бивши членове на ръководството на КТБ АД, обвинени в източване на банката до 20.06.2014 г. Успоредно с това сме свидетели на тотално грабене на активи на кредитополучатели на банката, които след тази дата минават под контрола на Бисер Лазов. Въпреки, че официално не е със статут на „защитен свидетел“, Лазов се ползва със всякакъв вид имунитет и закрила. Пред съда, всеки свидетел е задължен да говорите истината и да изложите всичко, което му е известно по отношение на делото по което свидетелства. Да не се окажа, че свидетелите избягват да се явят в съда като тръгне делото. Наказателният кодекс предвижда и наказание лишаване от свобода за свидетел, който устно или писмено, съзнателно потвърди неистина или скрие истина.

 

Какво се случи с КТБ след 20 юни 2014 г.?

 

Това е въпросът днес. Тук са събрани фактология и документи за действия и събития след 20 юни 2014 г.  без претенции за историчност и анализ, но със сигурна достоверност.  Ако едно лице участвало в погрома на КТБ –  Бисер Лазов, в случая свидетел на Прокуратурата, свободно и безнаказано извършва това, какво ли са извършили всички други персонално и чрез постовете си?

 

В края на февруари 2016 г. особена популярност придоби съдържанието на контейнерите за отпадъци на Столичното следствие. В боклука до следствието бяха снимани изрезки от документи по „делото КТБ”. Заснетият материал ясно показа, че документите са извадени от томовете с делото и засягат показанията на Бисер Лазов. Изхвърлените на боклука показания на Лазов по делото, документи за придобити и прехвърлени от него фирмени дялове и други интересни факти дори не бяха внимателно нарязани, а в голямата си част – накъсани или само небрежно смачкани.  Защо точно показанията и документите, свързани с Бисер Лазов, се оказаха ненужен отпадък от дейността на столичното следствие?

 

Казусът КТБ не приключва с принудителното затварянето на банката след рейдърската атака, осъществена от държавните институции.  Освен същите държавни институции и редица специално финансирани проекти и организации с пот на челото се напъват да „изследват генезиса на модела“ и „захвата на държават“. Но спират до там, до 20 юни 2014 г.  Какво се случи след това е тема табу, а всеки който се занимава с нея е подложен на тормоз и репресии. Ако помията в медиите на Делян Пеевски е гнусна и смърди, то заявените амбиции на антуража на Прокопиев да правят „сериозно изследване на всички обществено-политически аспекти“ и да изведат „уроците за обществото ни“ са мъртво родени дори, наивни и дори жалки. Отново защото границата им е 20 –тия ден на месец юни през 2014 г.

 

Ако до тогава е имало механизъм и наченки на овладяване на държавни институции от определени кръгове и финансови интереси след този ден, освен утвърждаването им, размахът с който размазват държавата ни е до такава степен осезаем, че трябва да си труп, за да не го усещаш.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 15025 |05.09.2017 Васил Божков, Петя Славова и Цветелина Бориславова искат да купят банка ”Виктория” . 0| 10885 |09.08.2017 Българско АД, чийто шеф е съпруг на Ралица Агайн, купи сръбска банка . 2| 7733 |20.07.2017 Продават Общинска банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads