Реклама / Ads
1| 5071 |19.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Орешарски: Не е фатално да се използва фискалния резерв

.
Държавните предприятия сами решават къде да си държат парите. Малко повече конспиративност има в коментарите относно държавните пари в последно време, заяви депутатът от БСП и екс министър на финансите Пламен Орешарски в “Здравей България” , по НТВ.
 
Относно избора на Корпоративна банка за съхранение на държавните пари, Орешарски каза, че очевидно банката е привлякла с по-добри условия предприятията и допълни, че той лично не би концентрирал голяма част от ресурсите в една банка, а би ги разпределил в повече банки.

Според Пламен Орешарски има малко повече конспиративност в коментарите относно държавните пари в последно време.

“Без да влизам в детайли информацията за съхранението на депозитите не трябва да се развява публично, въпреки че не и кой знае каква тайна. Но това не е най-добрата практика, защото отделните граждани не декларират парите си. Между принципите на управление на държавните и частните пари не трябва да има разлика” заяви екс-финансовият министър.

Би било много смущаващо финансов министър да коментира инвестиционните портфейли на банките, коментира Орешарски връзката на Корпоративна банка с кръговете на ДПС. “Прекалено много хипотези има в нашата страна, ако е така и има престъпни дейности, нека съответните органи да ги потърсят”, добави още той.

Сградата на НАП никога не е взимана, тя ще си остане държавна, категорична бе позицията на Орешарски по този въпрос.

Според депутатът от БСП трудно би могло, което и да е правителство да разпредели държавните пари на равни депозити в различни банки, а и такова дейстивие би било още по-подозрително. По-важно е се изберат правила, по които гражданите да избират банките.

“Не е фатално фискалния резерв да се използва за погасяване на дефицита, въпросът е колко голям ще бъде този дефицит. Трябва да има, обаче някаква санитарна граница, независимо че резервът е точно за такива дни”, каза Пламен Орешарски и сопред него “коридорът, в който може да използваме резерва, обаче е близо до изчерпването.” Една част от фискалния резерв действително са целеви пари – 1.5 млрд,които не могат да бъдат пипани, друга част за извеждани от експлоатация на ядрените блокове в АЕЦ.

“Самият дефицит крие риск. Фискалният резерв никога не е бил блокиран. Трябва да ни притеснява дефицита, а не фискалния резерв. В момента подкрепям политиката на правителството да съкращава разходите, защото така се намалява дефицита”, убеден е Пламен Орешарски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5139 |20.07.2009 Орешарски: Приключваме полугодието с положително салдо . 5| 5053 |17.10.2008 Орешарски: Жилищните кредити са под 15% от всички кредити у нас . 2| 5020 |05.09.2007 Орешарски: Предсрочно изплатихме 1 милиард лева от дълга си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads