Реклама / Ads
36| 6624 |11.02.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Орешарски: Проваляме се, ако не възстановим икономическия растеж

.
Премиерът Пламен Орешарски Източник: Булфото
Трябва да работим всички, за да върнем страната на пътя на икономическия растеж, да постигнем по-висока степен на социална справедливост и по-голяма удовлетвореност на хората от качеството на живота. Ако не се справим с възстановяването на икономическия растеж, всичко останало ще отиде на втори план и ще се провалим.
 

Това каза на националния форум „Правителство-Бизнес" министър-председателят Пламен Орешарски. Той посочи, че целите на икономическата политика са насочени към стимулиране на икономическото развитие и създаване на предпоставки за излизане от икономическия растеж, иновации.

Аз и кабинетът нямаме нищо против сектора "услуги". Фокусирането само и единствено върху услугите, не създава устойчив растеж. Солидна макроикономическа среда и фискална консолидация е тема, която България има постижения от края на миналия век - малко европейски страни могат да повторя същото, посочи той.

Друга тема е сигурната банкова система, като българската, която може да се отличи от европейските, неиздържали изпитанието от 2008 година. Някои от тях се нуждаят от капиталова адекватност. Ще продължим ниското равнище на прякото облагане, каза още Орешарски.

Ще продължим единна ставка на ДДС, диференцираните ставки имат много повече неагитиви, в сравнение в негативната ставка. ще продължим развитието на физическата инфраструктура. Ще внесем нови нюанси в икономическата политика - по-ефективна регулативна политика от страна на държавата, допълни Орешарски.

Създали сме тежка нормативна рамка, ограничения, и сме оскъпили правенето на бизнес в България. В условия на либерална данъчна система, нямаме достатъчно средства за подпомагане на частните инвестиции, затова ще се постараем да скъсим дистанцията и да облекчим бизнеса, подчерта той.

До края на година ще станат общо 100 новите мерки, които ще подобрят цялостния бизнес климат, каза още Орешарски.

Държавата няма да реанимира фалирали предприятия, заяви още премиерът. "Говорим само за мерки и насърчаване на бизнеса. Частните инвеститори, за които говорим, имат намерение за инвестиции на съвършено нова технология. Така че само ще ползват името на старите предприятия. Публични средства в закъсали фирми ще се въздържаме да правим", заяви Орешарски.

 

Според него частният бизнес и инвестиции гарантират на първо място по-добра ефективност и имат ясна отговорност за риска."Не можем да си позволим да рискуваме с публични средства", категоричен бе премиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 6127 |15.03.2012 Орешарски: Нямаме пари за външния дълг . 1| 5072 |19.05.2010 Орешарски: Не е фатално да се използва фискалния резерв . 2| 5139 |20.07.2009 Орешарски: Приключваме полугодието с положително салдо . 5| 5054 |17.10.2008 Орешарски: Жилищните кредити са под 15% от всички кредити у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads