Реклама / Ads
7| 4716 |10.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Още 1 млрд. eвро просим за пътища

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Заради мързела на предишни правителства бяхме заплашени да ни спрат строителството на Дунав мост-2, макар че между България и Румъния има едва един мост, докато само двата бряга на Будапеща са свързани с девет моста.
 

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Русе, където взе участие в двудневната конференция по европейската стратегия за развитие на Дунавския регион, която се провежда в понеделник и вторник в Русе и Гюргево.

100 милиарда евро е отделил ЕС за финансиране на проекти свързани с развитието на дунавските региони. Проектите са със срок до 2013 година, но Брюксел е изработил гъвкава схема, която допуска и по-дългосрочни разработки, обясни еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан, който участва във форума.

Целта на Стратегията е да се стимулира развитието на регионите в тяхната свързаност, да се инвестира в чиста околна среда по течението на Дунава, като се залага на превенцията на риска и подпомагане на териториите да отключат потенциала си, обясни министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

В момента България е подготвила 250 проекта, които включват развитието на европейските транспортни коридори и приоритетно развитие на регионите около тях. Сред разработките представени за одобрение в Брюксел са проекти за още два моста над река Дунав и изграждането на модерни ферибоотни комплекси, пристанищна инфраструктура, дунавски панорамен път и крайречна вело алея, предаде АСН.

Освен свързващата инфраструктура от страната на българския бряг, проектите предвиждат и изграждането на технологични паркове и хай тек клъстер, който ще подпомага развитието на индустрията, туризма, транспорта и обмена на стоки у нас.

Стремежът ни е да предложим устойчиви проекти, чието финансиране с помощта на ЕС ще осигури ключово развитие на регионите, обясни министърът отговарящ за усвояване на еврофондовете Томислав Дончев.

Довел в Русе съм четирима министри да участват в работата по обсъждането на Дунавската стратегия, обяви премиерът Бойко Борисов придружен от министърът на регионалното развитите Росен Плевнелиев, на икономиката Трайчо Трайков, отговарящия за еврофондовете Томислав Дончев и просветния министър Сергей Игнатов.

За жалост заради това, че правителствата преди нас са проспали 20 години време, днес ние трябва да просим пари от Брюксел, за да запълваме дупките по асфалта на българските пътища. И понеже в програмите на еврофондовете не са предвидени средства за ремонт на градската улична мрежа, ние ще преговаряме да ни завишат финансирането за строеж на магистрали с около един милиард евро, за да можем от републиканския бюджет да отделим същата сума за ремонт на улиците. Защото осеяните с дупки пътища всяка година отнемат живота на 1200 души, а други 10 000 остават инвалиди, припомни Борисов.

Премиерът призна, че при последната му среща с германския канцлер Ангела Меркел научил от нея, че в Бундес републиката вече полагат асфалтови настилки с трайност 30 години. "Казах й, че в това отношение сме изпреварили германците. У нас всичкият асфалт е от преди 30 години", коментира премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5428 |06.04.2010 1.39 млрд. лв. дупка в бюджета прогнозират експерти . 1| 5049 |05.04.2010 Чакаме 1.5 млрд. лв. от ЕС до края на годината . 6| 6378 |30.03.2010 Проекти за 4 млрд. евро по ОП "Транспорт" готви кабинета . 1| 4712 |17.03.2010 Богатството на българите = 140 млрд. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads