Реклама / Ads
3| 5161 |10.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Оставете еврото да умре!

.
Кризата в Гърция и опасността от нейното разпростиране в еврозоната и на Балканите занимава не само европейските медии. И в САЩ не спират да пишат и говорят по темата, като все по-често се споменава и името на България.
 

Соня Каникова
DEUTSCHE WELLE


Гръцкото фиаско и опасността от потенциална криза в еврозоната вече цяла седмица са сред водещите новини в САЩ - поради страх от отрицателен ефект върху американската и световната икономика. Според много американски икономисти и финансови коментатори гръцката криза може да прерасне в нещо като „Лиман брадърс - част втора”, т.е. в нова световна криза.

Коментатори на „Блумбърг” и „Форбс” пишат, че „световното икономическо възстановяване остава уязвимо и може да пострада сериозно от финансовите сътресения в Европа”. Статии във „Вашингтон пост”, „Ню Йорк таймс”, „Маркет уотч” отбелязват, че проблемите в еврозоната ще забавят значително икономическия растеж в Европа с неминуем ефект върху икономиката на САЩ и дори върху световната икономика като цяло.
Повторният срив е неизбежен?

В предаване на СиЕнЕн финансовият коментатор Пол Ламоника отхвърли възможността гръцкият ефект да повлече отново надолу световната икономика, но добави: „Да не забравяме обаче, че Европа като цяло е най-голямата световна икономика. Всяко нейно забавяне със сигурност ще има силен ефект върху САЩ и други държави по света. А ако от Гърция тръгне „заразяване”, повторният срив е неизбежен.”
Дори безпрецедентните мерки за спасяване на Гърция и на еврото не овладяват скептицизма на американските медии. „Много икономисти смятат, че Гърция така или иначе ще фалира, което ще нанесе голям удар на еврото и ще застраши другите задлъжнели държави в еврозоната”, пише „Ню Йорк таймс”. Това мнение повтарят редица публикации в главните финансово-икономически издания, като някои коментатори пишат, че „всеки, който даде заем на Гърция, просто ще изгуби парите си”. „Блумбърг” цитира един от главните мениджъри на калифорнийския ПИМКО, най-големия облигационен фонд в света, който притежава голяма част от дълговете на европейските банки. Представителят на ПИМКО е убеден, че Гърция неминуемо ще „преструктурира дълга си”, т.е. ще обяви фалит.

Списание „Форбс” е още по-категорично. То възкликва „Оставете еврото да умре!”, а Гърция да обезцени валутата си като единствено средство за намаляване на дълговете. И „Уол стрийт джърнъл” коментира, че на борсовите пазари цари скептицизъм - никой не вярва, че Гърция ще има достатъчно дисциплина да проведе необходимите реформи. Никой не вярва също, че икономиката на страната ще има достатъчно висок ръст, за да бъдат изплатени навреме заемите.
България - скоро под карантина?

Европейските отбранителни мерки в защита на еврото, които поставиха между общата валута и спекулативните пазари стена от почти 1 трилион долара, бяха посрещнати от медиите в САЩ с предпазлив ентусиазъм. Тази „демонстрация на сила”, както я нарече „Блумбърг”, показва размерите на проблема.

Американските коментатори предупреждават единодушно, че Източна Европа е силно застрашена от „гръцката зараза”. „Блумбърг” съветва инвеститорите да стоят „надалеч от региона” и да се насочат към по-стабилните азиатски и латиноамерикански икономики. Упорито се подчертават и рисковете за балканските съседки на Гърция - България, Румъния и Сърбия. „Бизнесуийк” предупреждава, че под въздействието на гръцката криза тези държави са застрашени от втора вълна на срива.
В друга статия на изданието се подчертава, че България, Румъния и Унгария са източноевропейските държави, които са най-силно изложени на опасността от „заразяване с гръцкия вирус”. Самият им статут на застрашени държави е достатъчен, за да предизвика отлив на инвеститори и да задуши икономиката, коментира списанието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5429 |10.02.2010 Кризата в Гърция спъва България по пътя към еврото . 0| 5445 |29.08.2009 Доларът взе реванш от еврото тази седмица . 2| 6522 |12.01.2009 Утре честват 10-годишен юбилей на най-стабилната валута в света - еврото . 0| 5073 |07.05.2008 Еврото навърши 10 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads