Реклама / Ads
7| 6906 |29.04.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Отблъскваме чужди туристи със скъпи визи

.
Неприятна изненада с цените на визите за България преди сезона отказва туристи от Русия, Украйна, Казахстан и Беларус.
 

С решение на външно министерство вместо 35 евро, както досега, рускоговорящите туристи ще плащат 57 евро за виза за възрастен, а безплатните от миналата година детски визи стават 22 евро. Това съобщи за радио „Фокус” - Бургас председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов, пише Стандарт.

Това ще има негативен ефект върху туризма ни, въпреки очаквания и тази година ръст на туристи от бившия Съветски съюз. „Не мога да разбера защо винаги слагаме каруцата пред конете. Защо това не беше направено през второто или третото тримесечие на миналата година, когато се подготвяха договорите, анексите и съответните валутни пакетни цени, а го направиха на 23 март тази година. На база на информацията, която имам от Москва, от Киев и Минск, има максимално разпадане на групи и пренасочване към други дестинации. При това положение сега ще спечелят Турция, Гърция, Кипър, Малта и Хърватия”, каза Иванов.

 

Тези страни са в по-изгодна позиция по отношение на визите спрямо България. В Турция има въведен безвизов режим за руските туристи за срок от 30 дни. 35 евро е визата за всички руски граждани, които почиват в Италия, в Испания и Франция, докато при нас въпреки откритите повече визови центрове в Русия визата скача на 57 евро. Иванов каза, че при него масово постъпват сигнали от смесените туроператорски фирми за отказ на туристите да почиват у нас поради тази причина. Ако все пак искаме да задържим ръста на тези туристи в нашата страна, трябва да се върне положението от миналата година - безплатни визи за децата в детските лагери и 35 евро за виза на възрастен човек.

„С тази разлика от 22 евро няма да запълним българската хазна”, каза Иван Иванов и допълни, че с увеличението на визите загубите за бранша ще са много по-големи.

 

Имаме качествен туристически продукт, добра туристическа конкурентна база и има търсене за нашата дестинация, а си създаваме сами проблеми, и правим всичко възможно да изгоним туристите, като ги пращаме към други дестинации. Преди да се направи нещо трябва добре да се обмисли, да се направят консултации със съответните браншови организации и да се прецени какви ще са последиците от въвеждането на дадено решение.

За проблема с визите Иван Иванов е изпратил писма до министър-председателя, до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и до политическите партии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6421 |09.04.2012 Чакаме 3 млрд от туристи . 2| 6649 |10.01.2012 Снежни виелици и блокирани пътища прогониха туристите в БГ курорти . 2| 5722 |04.01.2012 32% скок на визите за руски туристи . 12| 5475 |14.09.2011 Российская газета: България погребва туристическата си репутация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads