Реклама / Ads
20| 7413 |31.01.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Отчитат парното всеки месец

.
Народни избраници се готвят да пенсионират топлинните счетоводители. Не може някой да казва колко топло ще използвам след 30 дни, ядоса се Фандъкова.
 

Парното да се отчита всеки месец. За това настоя столичната кметица Йорданка Фандъкова, пише Стандарт. "За мен е недопустимо прогнозните сметки да не са известни на клиентите. Това означава, че някой вместо мен определя колко аз ще потребявам през следващия месец, а след това "Топлофикация" трябва да обяснява защо сметката е толкова висока", коментира Фандъкова. И обясни, че ще иска промяна парното да се отчита всеки месец, без това обаче да натоварва абонатите с допълнителни разходи. "Още сега със сигурност в договорите ще изискам по-голяма яснота при определяне на прогнозното потребление, което най-често е причина за надписани суми, върху които на всичко отгоре се дължи и лихва", ядоса се още кметицата на София.

От думите й стана ясно още, че следващата зима може и да няма топлинни счетоводители, които да правят разпределение на подадената топлоенергия по апартаментите. 
Скандалът с надписаните сметки за почти половината абонати на "Топлофикация София" през декември принуди депутати от ГЕРБ да поискат законодателни промени, с които посредниците от сметките за парно да бъдат премахнати. "Столичната община ще подкрепи всички законови промени, които ще подобрят обслужването на абонатите на "Топлофикация София" и ще върнат доверието им", заяви и кметът Йорданка Фандъкова, която очаква днес подробен отчет на общинското дружество за надписаните фактури и причините за грешките. 

Общинските съветници от опозицията вече заявиха, че чрез техните депутати в парламента се готвят да внесат проект на законови промени за премахване на топлинните счетоводители заради непрозрачния начин, по който формират крайната цена. И поискаха тази дейност да се върши от самата "Топлофикация". От управляващата партия пък чакат анализите на експертите след проверката, за да преценят дали грешките са по вина на посредниците. Тогава те ще решат какви точно промени да предложат в парламента. 

Самата "Топлофикация" подля вода на топлинните счетоводители, като заяви, че също се е регистрирала да прави дялово разпределение на енергията и сред нейните близо 6000 абонати няма нито един подал жалба за сгрешена сметка. Шефът на общинската фирма дори призова софиянци, които не са доволни от топлинните си счетоводители, да се премесят при тях. Това обаче не може да се случи за всеки едни абонат поотделно. Нужно е поне съгласието на входа. 

Ако все пак не се стигне до такива драстични промени като премахване на топлинните счетоводители, със сигурност ще се отиде към преразглеждане на договорите им с "Топлофикация". "Тези дружества на практика не носят никаква отговорност за сметките, които правят и подават", коментира още кметицата Фандъкова. "Те минават, отчитат, дават си данните, но защо са такива - не отговарят. В същото време не носят ангажимент по самото събиране на парите и взаимоотношенията с клиентите. Напротив, хората се оплакват от лошо отношение, когато искат да изяснят с тях сметките си", обясни Фандъкова. Тя посочи, че всяка година "Топлофикация София" плаща по 6 млн. лв. на топлинните счетоводители, затова трябва от тях да се изисква по-голяма отговорност пред потребителите на столичното парно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5744 |09.12.2012 Д. Добрев: Няма как парното да поевтинее с 10% . 4| 6346 |16.11.2012 Димитър Гогов: Парното трябва да поевтинее със 7,5 % . 17| 5681 |29.08.2012 Д. Добрев: Цената на парното и газа няма да се увеличат . 21| 7682 |24.03.2012 Пестим ударно по 10 милиона лева всеки ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads