Реклама / Ads
27| 11961 |30.10.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Отново скандал в туризма

.
Красимир Гергов обвини правителството, че обслужва тяснопартийни интереси. Поводът е създаването на държавно-обществена консултативна комисия по въпросите на туризма към Министерски съвет.
 

Постановлението за нея беше прието на 7 октомври. В комисията, която ще играе ролята на министерство на туризма, на една маса ще седнат осем министри от кабинета на Сергей Станишев и представителите на турстическия бизнес: Ветко Арабаджиев, Петя Славова, Радка Минева, Стефан Шарлопов, Георги Гергов. На шестото място, отредено за представители на бранша, ще се редуват на ротационен принцип Донка Соколова и Красимир Гергов. Председател на комисията е вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Първата сбирка на мега-консултативната комисия е след две седмици - тогава трябва да се обсъди националната стратегия за развитие на българския туризъм, годишната програма за реклама на дестинация България и промените в Закона за туризма.

poli_stanovishte.jpg Становището на Националния борд по туризъм, в което правителството е набедено за разединител на българския туризъм, беше огласено днес на Национален съвет по туризъм от Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Борда.

"Чувате ли се какво говорите - остро я репликира икономическият съветник на вицепремиера Калфин Боян Иванчев?! - В комисията участват 8 министри от различни партии."

А аз съм безпартиен българин и патриот, с инвестиции в туризма за милиони евро и с десетки открити работни места - гневно допълни Стефан Шарлопов, собственик на Sharlopov hotels.

"Тази комисия се създаде, за да говорят от името на туристическия бранш инвеститори и туроператори с реален бизнес, а не хора, които не са забили един пирон в туризма."

Предизвиканата от Карастоянова ситуация е драматично конфузна, защото консултативната комисия е създадена от правителството на тристранната коалиция.

Опитите й да си извоюва позиции на "Врабча" бяха разбити на последния партиен конгрес на НДСВ в Габрово. От нея беше принуден да се дистанцира шефът на жълтата парламентарна група Пламен Моллов, когото тя използваше като ракета-носител, за да се добере до поста председател на Държавната агенция по туризъм. Заплахите за бунт на туристическия бизнес, писмата на акулите в туризма до Станишев и Сакскобургготски, осуетиха набезите й към държавния пост. Настоятелното искане на известната банкерка и собственичка на хотели и винарни Петя Славова, в заседанията на консултативната комисия да участват само титулярите, а не техни представители, лиши Карастоянова от възможността да си общува с министрите вместо своя шеф Красимир Гергов. 

gergov_komisia_1.jpg
снимки Вяра Йовева

Frognews.bg 

СТАНОВИЩЕ

на Председателя на Национален борд по туризъм, г-н Красимир Гергов

Относно: Решение на Министерски съвет за създаване на Държавно-обществена консултативна комисия по въпросите на туризма.

Националният борд по туризъм изразява категорична позиция, че за решението на Министерски съвет за създаване на Държавно-обществена консултативна комисия по въпросите на туризма липсват обективни критерии, представлява акт на разединение на българския туризъм и обслужва тясно партийни интереси.

Считаме, за особено важно да продължи процесът на консолидация на неправителствения сектор, създаването на ясни правила и критерии в Закона за туризма за представителност на туристическия бранш, преструктуриране на взаимоотношенията между държавата и бизнеса, както и въвеждане на добрите европейски практики за прехвърляне или съвместно осъществяване на функции и дейности свързани с категоризацията и регистрацията и провеждането на националната реклама на България на международния туристически пазар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6765 |08.10.2008 Належащи проблеми в туризма ще се решават от нова комисия . 0| 4766 |03.10.2008 Държавно-обществена консултативна комисия ще следи въпросите на туризма . 3| 5549 |28.09.2008 Обсъждат действията на институциите, бизнеса и медиите в туризма . 11| 5189 |14.07.2008 Проститутките пречели на туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads