Реклама / Ads
0| 4222 |30.11.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МС отпусна 601 млн. евро за НЕК

.
Правителството одобри заем от 601 милиона евро, които да бъдат отпуснати от бюджета за Националната електрическа компания. С тях държавното дружество трябва да плати изработените руски реактори за АЕЦ ”Белене”. Решението на кабинета ще влезе в сила, обаче едва след като Европейската комисия одобри предоставянето на държавна помощ.
 

Министерският съвет определи и условията за предоставяне и възстановяване на възмездна финансова помощ от "Национална електрическа компания" ЕАД, одобри също и споразумението между министъра на енергетиката и НЕК ЕАД във връзка с плащанията.

 

На 28 септември Народното събрание прие Закон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК ЕАД съгласно решението по арбитражното дело във връзка с проекта АЕЦ "Белене", се напомня в прессъобщението. Законът бе обнародван в "Държавен вестник" на 30 септември. В него е регламентирано, че възмездната финансова помощ се предоставя въз основа на споразумение между министъра на енергетиката и НЕК ЕАД. Съгласно това споразумение, Министерството на енергетиката се задължава в срок до 9 декември да предостави на "Национална електрическа компания" ЕАД възмездна финансова помощ в размер на 601 617 133 евро. Средствата се предоставят от централния бюджет на основание на чл. 109, ал. 4, т. 2 от Закона за публичните финанси и съгласно чл. 1 от Закона за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на "Национална електрическа компания" ЕАД. От своя страна НЕК ЕАД се задължава в срок до 14 декември 2016 г. да изплати присъдените суми по арбитражното дело при условията и по реда на споразумението с АО "Атомстройекспорт" от 26 октомври 2016 г. за окончателно уреждане на отношенията по арбитражно дело.

 

Получената възмездната финансова помощ НЕК ЕАД следва да възстанови в централния бюджет чрез бюджета на Министерството на енергетиката в срок седем години. Срокът за възстановяването й започва да тече от датата на предоставянето й. Помощта се предоставя след получаване на становище на Европейската комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3984 |30.11.2016 МС развърза кесията за общините, отпусна им 2 680 932 лв. . 0| 3754 |26.10.2016 Правителството отпусна 7,2 милиона лева за държавни болници . 2| 7660 |13.05.2016 Кабинетът отпусна още 6 млн. лв. за ограда с Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads