Реклама / Ads
10| 5597 |30.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Р. Овчаров: Дянков крие бюджетния дефицит

.
Румен Овчаров Източник: Вяра Йовева
Бюджетният дефицит в края на миналата година е бил около 2-3 млрд лв. и се разминава с официалната информация на правителството.
 
Това обяви бившият енергиен министър Румен Овчаров по време на семинара на парламентарната група на Коалиция за България в Хисаря.

“Никой не може да каже колко е дефицита реално. Официалните числа, които обявява финансовият министър Симеон Дянков за 497 милиона лева са на базата на касовите разплащания на държавния бюджет . Реалният дефицит е значително по-голям”, подчерта Овчаров. Той пресметна, че в него се включват 500-800 милиона неразплатено ДДС, които реално са над 800 милиона лева, също между 300 и 500 милиона лева неразплатени плащания към общините и 1- 2 милиарда лева неразплатени задължения към бизнеса. Той припомни, че България започва новата бюджетна година с по-висок дефицит, тъй като голяма част от плащанията ще бъдат разплатени през 2010. „Това налага преосмисляне на политиката, която води държавата”, каза още лидерът на софийските социалисти. От БСП са изчислили ,че от преоценката на макрорамката на бюджета ще има допълнителни постъпления в размер на 600 милиона лева. Те можело да бъдат насочени в посока на стимулиране на икономиката и бизнеса.

„Не приемаме подхода, който правителството се опитва да предприема относно частния бизнес“, атакува още Овчаров правителството на ГЕРБ. Той нарече груб рекет искането на управляващите за намаляване стойността на договорите, които държавата е сключила с някои големи строителни фирми с 10 %. Убивайки бизнеса – ние ще убием българската икономика, предупреди социалистът.

Според Овчаров резултатите от края на миналата година тотално се разминавали с обещаното в приоритетите на ГЕРБ. Той обобщи, че правителството използва рецепти от времето на ранния Муравей Радев - рязко съкращаване на разходи, без да е ясно защо.

„Не искам да коментирам съветническите находки на премиера”, така Овчаров демонстрира отношението си към бившия си съпартиец и екс депутат от БСП Кольо Парамов, който тези дни официално бе обевен за съветник на Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6099 |28.01.2010 С.Дянков: Сега най-важно е да се справим с безработицата . 0| 4934 |25.01.2010 Дянков: Разплащаме ударно парите от еврофондовете . 20| 8263 |25.01.2010 Мисионерът Дянков: от “Doing Business до “Doing Budget” . 2| 5648 |25.01.2010 Бюджетният дефицит - удар по икономиката и данъкоплатците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads