Реклама / Ads
2| 4749 |16.09.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Овчаров: Оздравяването на НЕК е движение в празно пространство

.
Румен Овчаров
Проблемите в сектор "Енергетика" си остават. Ако към средата на миналата година загубите на НЕК са били малко над 200 000 000 лева, то сега към средата на тази година те отново са на същото равнище и след всички тези шумно декларирани мерки по оздравяването на НЕК, са движение в празно пространство, заяви по БНР бившият енергиен министър Румен Овчаров.
 
Много интересно е по какви критерии сегашното ръководство на Националната електрическа компания избира на кого да плаща и на кого не и би трябвало някоя от тези комисии, които толкова шумно проверяват и изнасят данни да информира обществото, каза още той.

По темата за възобновяемите енергийни източници, Овчаров заяви, че са били предприети мерки, които касаят всички от тях, за да не се обясни кои са незаконно въведени в експлоатация. Кои са с двойно гарантирани преференции и кои са с неправилно определени инвестиционни разходи, имам предвид такива, които са ползвали фотоволтаични панели от Китай, а са ги декларирали като такива произведени в Германия, на двойно и тройно по-висока цена, каза Овчаров.

 

Вместо да търсим тези, които реално са нарушили закона и реално печелят на гърба на държавата от фотоволтаични производства, ние наказваме всички - и честните производители, а на практика легитимираме нечетните. За миналата година БЕХ пък била на загуба с 270 000 000 лева, със задължения от 1 900 000 000 лева. Сега ще я натоварим с нов заем от 1 300 000 000 лева, да кажем, че се намери такъв, които да даде парите, защото финансовите пазари са много стагнирани и всички търсят такива доходоносни финансови инструменти. С една значително по-висока доходност, която обаче ние отново ще плащаме, навярно ще дадем глътка въздух а енергийната система за този зимен период, каза Овчаров.

 

Въпросът не е в спасяването на НЕК и БЕХ, а в мерките, които държавата трябва да предприеме. Част от тях са в правилната посока, но те са изпълнени по начин, по който не дават необходимия резултат,заключи Овчаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5536 |16.07.2015 Предсрочно пускат движението вдясно в последните 3 км от ЛОТ 4 на „Струма“ . 10| 5854 |27.04.2015 Овчаров: Стойнев не представляваше БСП в кабинета на Орешарски . 10| 5860 |12.03.2015 Овчаров: Цената на тока от години е по-ниска, вкл. и сега . 14| 6277 |19.05.2014 Румен Овчаров: Цената на тока се държи по-ниска от години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads