Реклама / Ads
8| 5353 |30.11.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пак протести. Този път срещу нова ски зона на Витоша

.
Коалицията „За да остане природа в България” изпрати свое отрицателно становище по екологичните оценки на нова, много по-голяма ски зона в Природен парк Витоша, която се планира от фирмата „Витоша ски” АД.
 

„Витоша ски” АД е собственост на офшорна фирма и притежава на практика всички ски съоръжения на Витоша, но не и пистите, които са в държавен горски фонд. Фирмата планира да разшири многократно ски зоната на Витоша, въпреки че изграждането на нови ски съоръжения и писти е забранено в плана за управление на природния парк, казват еколозите.

Планът е приет от правителството за срок от 10 години според Закона за защитените територии.

Според официалните планове на „Витоша ски” в ски зоната ще действат голям брой съоръжения – 29 писти и 17 лифта и влека. Планират се 7 нови лифта и 6 нови влека. Ще се удвоят километрите на пистите – към съществуващите 12 км ще се добавят нови 13 километра писти.

Заради новите писти ще бъдат изсечени 260 дка гори, което е колкото 21 футболни игрища. Ще бъдат урбанизирани и 650 дка пасища.

Ски зоната се планира на границата на Торфения резерват и резерват Бистришко бранище, които се охраняват най-строго и достъпът на хора в тях е забранен, предупреждават природозащитниците.

vitosha_ski.jpg  снимка Вяра Йовева

Според плановете на „Витоша ски” на мястото на читалището в кв. Драгалевци ще бъде изградена долна станция на нова кабинкова линия. Ще бъде изграден язовир за вода за изкуствен сняг с обем 70 хил. м3, което е колкото 35 олимпийски басейна под долна станция на сегашния лифт „Лале” в долината на Янчовска река. Ски съоръженията се планират да бъдат с капацитет близо 40 хил. души.

В екологичната оценка и оценката за съвместимост на планираната нова ски зона не са разгледани задължителните алтернативни варианти. Част от екипа, работил по оценките, дори не притежава посочената в закона компетентност, уточняват от коалицията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5336 |19.11.2008 Руски туроператори на бойкот срещу българския визов център . 5| 7858 |01.09.2008 Статията срещу "Елените" е клевета, за да се върнат пари на туристите . 19| 5565 |18.08.2008 М-Тел внесе втора жалба срещу БТК . 0| 5582 |28.05.2008 Алтернативният еко туризъм ще се бори срещу масовия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads