Реклама / Ads
2| 4989 |20.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Парите от имотни сделки излизат наяве

.
От Министерството на правосъдието обясниха, че най-често мръсните пари се изпират в имотни сделки. Източник: Вяра Йовева
Нова институция, която ще изкара на светло парите от имотни сделки, ще бъде създадена у нас.
 

Единодушни в създаването на такава институция са Съвета на нотариусите и Нотариалната камара. Двете страни се договориха за започването на съвместна работа по проект за създаване на Закон за депозитната и консигнационна каса, в чието изготвяне ще бъдат привлечени и експерти на Министерство на финансите.Идеята е в тази каса да постъпват всички суми по нотариални сделки, всички дължими нотариални такси, както и сумите, които събират съдебните изпълнители по изпълнителните дела.

Така държавата ще може да контролира строго движението на тези средства. Според експертите наблюдаването на парите в касата ще помага и за проследяване на случаите на пране на пари. От Министерството на правосъдието (МП) обясниха, че най-често мръсните пари се изпират именно в имотни сделки.

Ще има строг контрол и върху това имотите да се записват на двойно по-ниски цени в нотариалните актове, за да се избегне плащането на висока държавна такса за изповядването на сделката.

От МП обясниха, че за страната ни това ще е уникална публична финансова институция. Българските експерти ще следват опита на францзуите в създаването на подобни институции.

По време на срещата между Съвета на нотариусите и Нотариалната камара стана ясно още, че предстои създаването на правилник за вписвания по поименната система. По този проект Министерството на правосъдието вече има конкретни предложения.

У нас вече стартира нова информационна система на кадастъра и имотния регистър, която цели намаляване на рисковете от измами. Системата вече е внедрена във всички 28 регионални служби на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и в 113 служби на Агенцията по вписвания.

По данни на правосъдното министерство само за София са преструктурирани над 600 000 имотни партиди. Системата ще ограничи броя на споровете за права върху недвижимите имоти, ще подобри производителността на службите по вписвания, което ще се отрази положително върху обема и качеството на предлаганите услуги.Данните в системата ще са публични и ще са защитени с различни нива на достъп.

Проектът започна през 2001 г. и е финансиран със заем от Световна банка в размер на 28,72 милиона евро, субсидия от републиканския бюджет в размер на 7,2 милиона евро и дарение от правителството на Холандия на стойност 2 милиона долара.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6221 |03.08.2009 Рекорден спад на сделките с имоти . 7| 5562 |21.07.2009 Голяма битка на имотния пазар очакват експерти . 0| 5581 |20.07.2009 ЕК: Следим под лупа парите за пътища и канали . 1| 5217 |01.07.2009 Парите в банките се топят за месец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads