Реклама / Ads
9| 6730 |07.03.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Парламентът спря „Бургас - Александруполис"

.
Финансовият министър в оставка Симеон Дянков
Парламентът прие на първо четене Закон за денонсиране на Споразумението между правителството на Руската федерация, правителството на Република България и правителството на Гръцката република за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода „Бургас - Александруполис".
 

Гласуваха 141 народни представители, за прекратяването бяха 115, 25 - „против" и един се въздържа. Така на практика депутатите решиха да обявят договора за строителството и експлоатацията на петролопровода за недействителен.

Проектът „Бургас - Александруполис" е неосъществим и неизгоден за България. Проектът е финансово неосъществим, не само защото за България е финансово бреме. Той е непосилен за всички участници в споразумението.

Това каза финансовият министър в оставка Симеон Дянков в парламента. Заедно с министрите в оставка Делян Добрев - на икономиката и Нона Караджова - на околната среда, тримата са привикани днес в парламента, където се обсъжда решение за денонсиране на споразумението за петролопровода "Бургас-Александруполис".

Според Министерството на финансите държавата ни има право да се оттегли от международно споразумение, което е неизгодно за нея, и това право произтича от Виенската конвенция за правото на договорите.

Симеон Дянков заяви, че на общото събрание на акционерите през 2009 г. е установено, че проектът не е търговски осъществим и неприемлив за банково кредитиране, заради това, че е невъзможно получаване на гарантирано количество петрол. Този проект ще губи каквото и финансиране да се внесе отвън. Реализацията на проекта е невъзможно при пазарни условия, каза Дянков.

Георги Пирински от Коалиция за България попита защо, след като проектът бил финансово неосъществим, гръцката страна с нота отказва да денонсира това споразумение, руската страна също отказва да денонсира споразумението. В доклад на министъра на околната среда и водите се казва, че проектът не е риск за околната среда, каза още Пирински.

Няма друг път в България да има толкова антируско мнозинство и антируско правителство и правите всичко възможно да спрете този проект, заяви депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Петър Димитров.

Той попита защо се бърза с развалянето на това споразумение. „Точно в този парламент се роди идеята да се разруши паметникът на Цар Освободител. Много се радвам, че не ви стигна времето да отмените 3 март като Национален празник", коментира Димитров.

„Скъпи бургазлии, знаете ли че такъв нефтопровод в България има от Нефтохим до Девня. На него дори имаше авария, нещо да загина в България, да изчезна туризмът, да изчезнаха милиардите", коментира Димитров. „Не може да намери пари и проектната компания решава, че не може да реализира проекта. Защо се навираме в това с политически акт България да излезе от проекта? За да платим неустойките ли? Защо ни е необходим този ход? Защо Русия излиза? Защо Гърция не излиза? Те ще поискат неустойки", заяви депутатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5509 |09.02.2012 Лютата зима спря износа на електроенергия . 9| 6087 |15.12.2011 Русия получила официално отказа ни от „Бургас-Александруполис” . 0| 7047 |11.12.2011 Отказът от „Бургас-Александруполис” отклонявал вниманието от Дянков . 55| 6660 |07.12.2011 Адиос, „Бургас-Александруполис”; проектът приключва за България, реши кабинетът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads