Реклама / Ads
8| 6263 |07.12.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Първа копка на Южен поток без Бойко, но с Путин

.
премиерът изпраща министър Павлова на първата копка
Пътят на Южен поток ще минава по дъното на Черно море. У нас ще излиза близо до Варна.
 

Започва строителството на газопровода „Южен поток”. Символичното заваряване на първите тръби ще стане днес в района на руския град Анапа в Краснодарски край. На церемонията ще присъства президентът Владимир Путин.
 

Маршрутът на "Южен поток" минава от руското пристанище Джубга до Варна, а от България тръбата ще продължи през Сърбия, Украйна и Словения за Италия. Дължината на черноморския участък ще бъде над 900 километра, а максималната дълбочина – повече от 2 км.

Предвижда се капацитетът на съоръжението да бъде 63 млрд. кубически метра газ годишно. Общата стойност на проекта "Южен поток" се оценява на 16 млрд. евро.
 

По план строителството трябва да завърши след 3 години, а доставките на синьо гориво за Европа се очаква да започнат в началото на 2016 г.

От българска страна първа копка в Анапа ще направи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Реализацията на проекта се придвижи напред с подписа на България под окончателното инвестиционно решение за изграждането на газопровода на българска територия. На 15 ноември под договора се разписаха премиерът Бойко Борисов и председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер. Тогава България получи и отстъпки в цената на доставяния руски природен газ.

"Южен поток" събуди страстите на север от Балкана, пък пише в. Стандарт. Пътят на газопровода у нас вълнува хиляди притежатели на ниви и имоти, които се надяват на обезщетение. Трасето минава през 11 области и 39 общини. "Който се случи по пътя на потока, все едно е ударил тото", коментират от Вълчедръм до Кула. Тръбата ще бъде заровена близо 2 метра под земята. Парцелите няма да се изкупуват освен местата за компресорни станции. Те ще са три - край Провадия, около Плевен и близо до сръбската граница. За изкоренени овошки, лозя и съсипана реколта обаче собствениците ще бъдат овъзмездени. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5553 |29.11.2012 Добрев готов да разяснява на Кунева параметрите за "Южен поток" . 4| 5914 |14.11.2012 Шефът на "Газпром" идва в България за "Южен поток" . 3| 5311 |13.11.2012 Д. Добрев: "Южен поток" не дава различен източник, но няма да зависим от газови кризи . 7| 6498 |07.11.2012 Подписваме "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads