Реклама / Ads
16| 5269 |06.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Г. Първанов: България може да бъде активен фактор в европейската енергийна политика

.
Георги Първанов
България не трябва да изчаква, а да бъде активният фактор, доверителен партньор в преговорите със страните от Черноморието и Каспийския регион, от Близкия изток.
 

Георги Първанов, който откакто е президент афишира привързаност към "икономизирана външна политика", днес пусна втора своя статия, публикувана на сайта на Инициативната група на гражданско движение "АБВ", в която зове "да се върне динамиката на енергийната ни дипломация".

Заглавието на статията е: "България може да бъде активен фактор в европейската енергийна политика. 17 алтернативни политики" и е написана в съавторство с Антонина Хабова, главен експерт в президентската администрация, съобщиха от АБВ. Ние трябва да върнем динамиката на енергийната ни дипломация. Защото реализацията на тази мащабна енергийна политика е тест за лидерство, допълва президентът, за който това е втора статия на тема енергетика, където той продължава да предлага конкретни алтернативни политики в тази сфера. Важно е да се върви към установяване на единен технологичен стандарт за европейската газова мрежа.

Като част от европейския регулационен механизъм, от особена важност е да се изработят правила, които да осигурят прилагане принципа на солидарност и бърза помощ за страни в криза по отношение на доставките, добавя президентът.

България не трябва да изчаква, а да бъде активният фактор, доверителен партньор в преговорите със страните от Черноморието и Каспийския регион, от Близкия изток, препоръчва президентът. Няма друга европейска страна, която да има толкова активна политика към страните от споменатите региони. И затова съм убеден, че по голямата тема за диверсификацията на енергийните източници и маршрути България може да има своята добавена стойност, да има важно място в цялостната европейска политика. В предишните години с някои от страните в тези региони договорихме още над 4 млрд. куб. м природен газ за България. На тази основа ние можем да реализираме изпреварващо своите национални цели преди старта на "Набуко", се казва в анализа и се посочват конкретни стъпки за реализиране на енергийни газови проекти, както и алтернативни енергийни източници.

В текста се посочва, че и "Южен поток" трябва да заеме подобаващо място в дневния ред на ЕС - проект, който в последно време се оставя на втори план след "Набуко" в изявленията на управляващите от ГЕРБ.

Президентът коментира и темата за петролопровода „Бургас-Александруполис", с изричната уговорка, че по него трябва да се работи в случай на позитивна екологична оценка.

По думите му българският интерес трябва да бъде защитен с редица конкретни предложения за увеличаване на печалбата ни, след които - изграждането на съвместна компания за обслужване на превоза на нефт през Черно море за петролопровода, участие в монтажните работи, подизпълнение на редица други дейности (включително проектантски).

По проекта „Бургас-Александруполис" работят поне четири поредни правителства. Реализацията може да стане сега със засилване на българската позиция. А може и лесно да се намерят причини да се откажем и трасето да мине през южните ни съседи, заявява Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 7487 |05.02.2011 1000 официални милионери в България . 3| 4914 |03.02.2011 България трябва да увеличи усвояването на еврофондовете . 7| 5726 |01.02.2011 България сред първенците на Европа по безработица . 3| 5649 |31.01.2011 Маниатис: България да осъзнае важността на „Бургас- Александрополис”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads